Coraz gorzej czuję się na salonie24, prawie tak, jak przypalony garnek przed wyrzuceniem. Atakowany przez radiomaryjnych idiotów i prześladowany przez czołowego, salonowego analityka ekonomicznego ( wręcz, przez niego oskarżany o sprzyjanie zbiorowemu żywieniu ) z jednej strony. Z drugiej prześladowany przez lewackiego bojówkarza, łże-cebularza i jego akolitów, który nie podziela moich kulinarno/politycznych upodobań, za to śledzi mnie i sekuje, jako informatyko/blogier.
Czuję się zaszczuty. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. Czas się schronić pod parasolem pani Algi i innych ( kochanych ) pań, które tak samo jak ja, przepadają za kuchnią prostą, skromną, nie tuczącą a wręcz odchudzającą ( ino niech mi kto te jareckie odbierze). No i zdrową.
No to jedziemy.
Trza kupić jakieś 30/50 deka surowego, wyfiletowanego łososia ( bez skóry i jasne, że trzeba ości do reszty wyskubać ), do tego 2 średnie cebule, 1 lub 2 soczyste marchewki i 2-3 łodygi naciowego selera.
Najpierw łosoś. Kroimy go w cieniutkie plasterki i nurzamy w marynacie.
Marynatę robimy z łyżki octu balsamicznego ( to jest moja, oszczędnościowa wersja, bo to droga przyprawa jest, a tu nada nam aromat i smaczek ) do tego sok z jednej cytryny, sól i pieprz do smaku oraz jakie 1/3 szklanki oliwy lub dobrego oleju ( ja używam, tłoczonego na zimno Kujawskiego lub Oliwier ). Rozstrzepać to razem na emulsję, zalać rybę.
Cebulę pokroić na wiórki, łodygi selera na talarki, tak samo marchew ( lub utrzeć na grubej tarce ). Dodać do ryby, zamieszać, przyklepać.
Odstawić na parę godzin do lodówki.
Jeść z chlebem/bułką i masłem.
Dobre jest. Na zdrowie.
IGŁA
Łasuch na dobroci wszelkie.
Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. .
Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje.
Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską.
Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój!
Wasz Smakoszek!
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura