Czym jest wolność? Wolność to możliwość robienia tego co się chce. Wolny jestem wtedy, kiedy nie czuję żadnego przymusu, prawnego, moralnego, towarzyskiego, wogóle żadnego, by coś zrobić, a robię to. To na prawdę wspaniałe uczucie. Wolnym czuję się wtedy gdy nie zależę od nikogo ani niczego. Gdy mogę spać do 6 rano lub do 15, ubrać się w to na co akurat mam ochotę, jeść lub nie jeść, pierdnąć lub nie pierdnąć, spotkać się ze znajomymi lub nie spotykać z nikim, ruszyć gdziekolwiek bądź, kupić sobie jakiś drobiazg, posłuchać fajną piosenkę, wogóle robić to co chcę lub nie robić nic.
Prawdziwa wolność nie ma żadnych barier ani ograniczeń, ale jest samotna, bo kończy się tam, gdzie zaczyna się inny człowiek, lub inna istota. Jeśli nasze wolności się zgrają to fajnie, jeśli nie, to stajemy przed wborem wolność albo odpowidzialność. Z tych dwóch odpowiedzialność przynosi w końcu zawsze większą satysfakcję i profit. Wolność jest zawsze bardzo fajna, ale bez odpowiedzialności wietrzeje, stając się zwykłą pustą foremką. Prawdziwa wolność najlepiej smakuje, gdy jest przerwą w odpowiedzialności.
59
BLOG

Komentarze
Pokaż komentarze