foros foros
187
BLOG

Czas ilustracji

foros foros Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Oglądałem kiedyś kanadyjski film o kampanii wyborczej. Głównym bohaterem był debil-kandydat do parlamentu oraz jego sztab. Debil był zwykłym debilem, dysponował jednak ładnym wyglądem, głosem i słuchał doradców, sztab był za to bardzo inteligentny. Debil jeździł mikrobusem, którego kierowca cały czas narzekał na polityków (w pewnym momencie kandydat spytał czy nie jest w ten sposób obrażany, ale szef sztaby powiedział, że ten bus jest najtańszy), pomylił słowo God z dog podczas zbierania funduszy, poglądy na konkretne sprawy zmieniał razem z sondażami (szef sztabu zastanawiał się czy być przeciw czy za aborcją, w sondażach więcej ludzi było "przeciw", ale elektorat "za" był bardziej zdyscyplinowany), jedyny dobry uczynek jaki kandydat popełnił w życiu to doradzenie małoletniej, która była z nim w ciąży, aby wykonała aborcję. Ostatecznie kandydat miał wypadek, zapadł w śpiączkę. Szef sztabu powiedział, że "toczy on swoją cichą walkę", i w ten sposób wygrał wybory. 

Bardzo podobał mi się ten film, niestety nie zapamiętałem tytułu.
Okazuje się, że jak to często bywa, rzeczywistość przerosła fikcję.  Mówię o kampanii samorządowej. Kandydatka pozująca w bieliźnie, inna śpiewająca religijną pieśń podrygując biodrami i kończąc w samych rajstopach (sld), kandydat śpiewający swój program wyborczy inny głoszący jakieś erotyki. Kto wie, może niedługo będziemy mieli problem z odróżnieniem ulotek agencji towarzyskich czy sekstelefonu od ogłoszeń wyboczych? Swego czasu Ciciolina kandydująca do włoskiego parlamentu i odsłaniająca biust była u nas ewenementem. Ciekawe jak długo jeszcze.
Ponoć nastała teraz era facebooka, czyli czas autokreacji i fajnych fotek i epatowania prywatnością. 
Upadek obyczajów?  Wariatyzm? Inna forma wyrazu tego samego co zawsze? Ślepa uliczka czy nowa rozwoju? 
Tak wyglądać będzie komunikacja przyszłości? Że człowiek poprzedzany będzie swoim komputerowo uatrakcyjnionym awatarem? W zasadzie nic dziwnego, internet staje się coraz ważniejszym medium, trzeba więc mieć internetowe wizerunki. Jedno jest ciekawe. Zwykle w polityce chodziło o to by rozwiązywać problemy, tudzież przekonać o swojej mądrości, skuteczności. Okazuje się, że problemów już coraz mniej, a i skuteczność i mądrość trochę już passe. 
Zobaczymy czynasze społeczeństwo dojrzało już do postępu,  czy pozostaje w zaścianku. Póki co bardziej prawdopodobny wydaje się wariant drugi. Świadczyłby o tym przypadek doradcy min. Sikorskiego, który po umieszczeniu swojego zdjęcia w stringach na hełmie na facebooku, po upływie pewnego czasu (zapewne potrzebnego na badania sondaży) musiał się podać do dymisji.
Zobaczymy jednak jak orzekną wyborcy.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj4 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości