Polityka 16.11.2009, 19:55 Kolejne kłamstwo rzecznika Grasia Właściwie żadana rewelacja, rzec by można chleb powszedni. Niemniej jednak z obywatelskiej powinności: 15 listopada, niedziela, program Moniki Olejnik w Radiu Zet: Paweł Graś: Polska jest przygotowana na...
Polityka 12.11.2009, 23:51 Kto obalił komunizm? Jaruzelski u Moniki Olejnik Rocznica obalenia muru berlińskiego stała się przyczynkiem do dyskusji kto obalił komunizm. W Tusk Vision Network w kwestii tej wypowiedzieli sie dziś Lech Wałęsa i Wojcich Jaruzelski. Lech Wałęsa odpowiedź miał prostą: 50%...
Historia 10.11.2009, 23:27 Święte Przymierze prekursorem ONZ i struktur europejskich Tak jakoś się dzieje, że wielkie organizacje zbiorowego bezpieczeństwa są pokłosiem wielkich wojen. Tak było z I wojną światową i Ligą Narodów, z II wojną i ONZ oraz wspólnotami europejskimi (tu duży wpływ zimnej...
Polityka 9.11.2009, 21:10 Wir sind Berliner und haben mercedesen Dzisiejsze święto obalenia muru berlińskiego było świętem zjednoczonej Europy. Europy, która patrzy w przyszłość wybierając z przeszłości to co jest potrzebne nowej. Europa sprzed I wojny była bardzo stabilnym...
Kultura 3.11.2009, 23:56 Dolina Nicości Bronisława Wildsteina Przeczytałem ostatnio najsłynniejszą książkę Wildsteina, właściwie te fragmenty, które są na Salonie. Pierwsze refleksje, lektura obowiązkowa dla studentów wszystkich studiów humanistycznych, ze...
Polityka 3.11.2009, 21:46 Palikot trzyma standardy Dziś w audycji B. Rymanowskiego wiceprzewodniczący PO po raz kolejny błysnął dowcipem. 1. Palikot stwierdził, że jest podsluchiwany przez CBA. Dowodem ma być fakt, że często slyszał w telefonie podejrzane trzaski i inne...
Polityka 3.11.2009, 07:19 Afera hazardowa, wstępny bilans Wczoraj w TOK FM w audycji D. Wielowieyskiej (w zastępstwie nieocenionej Janiny Paradowskiej) jeden z publicystów zaanonsował zmierzch afery hazardowej. Pokuśmy się więc o krótki bilans: 1. Dla PO: przesunięcie 4...
Polityka 30.10.2009, 20:35 "Ja byłem twórcą tych przemian, ja. Nie było drugiego odważnego" ... w Polsce, który takich przemian mógł dokonać" gen. Czesław Kiszczak Myślę, że cytat wart zanotowania. Momentami oglądało się jak program satyryczny, zwłaszcza gdy generał mówił to o czym...