Historia 26.06.2009, 02:54 Nie ma już Polski z AK Nie ma juz pokolenia AK-owców. Została po nim legenda, czasem pamięć oraz Ci, którzy zdołali przeżyć. Nie przetrwało państwo i idee, o które walczyli. Istnieje wprawdzie kraj o nazwie Polska,...
Rozmaitości 26.06.2009, 01:57 Zmarł Michael Jackson Nie żyje Michael Jackson. Odeszła legenda muzyki popularnej. Nigdy nie byłem wielkim fanem Jacksona, ale trudno się nie zgodzić z twierdzeniem, że kilka jego piosenek było naprawdę dobrych, a parę wręcz niesamowitych. W tej...
Polityka 24.06.2009, 20:49 Pinokio Ciekaw jestem czy jest w Polsce jeszcze ktoś, kto słowa ministra Jacka Rostowskiego traktuje poważnie? Osobiście czekam jedynie na trzy informacje: jakie podatki wzrosną, o ile i od kiedy. Wszystkie inne liczby jakie podaje minister,...
Polityka 22.06.2009, 17:46 Migalski na celowniku czyli Pieprzony los kataryniarza Który to już raz obserwujemy podobny proces. Oto na szeroko rozumianej prawicy pojawia się zdolny, inteligentny polityk. Błyska intelektem raz tu raz tam i oto stąd i zowąd pojawia się z nagła sfora publicystów...
Kultura 18.06.2009, 23:59 Sowa córka piekarza Minęła niedawno rocznica śmierci Marka Hłaski. Był taki czas, że Marek Hłasko był moim ulubionym twórcą, a „Sowa córka piekarza”, którą słyszałem w Trójce w doskonałej interpretacji bodaj Z....
Polityka 29.05.2009, 22:52 Pseudolewica Jaka była istota lewicowej ideologii w czasach gdy się ona kształtowała? Była nią, mówiąc w skrócie obrona słabszych przeciw silniejszym, we wszystkich wymiarach. Jej przeciwieństwem była prawica, zajmująca się...
Rozmaitości 22.05.2009, 03:04 Refleksje osobiste. Kwestia żydowska I Gdyby zrobić sobie małą retrospekcję, okazałoby się, że dwudziestoletniej niemal historii III RP najważniejszymi tematami polskiej debaty intelektualnej były lustracja, prywatyzacja, miejsce i rola kościoła katolickiego i jego...
Polityka 18.05.2009, 17:08 Rząd zrywa debatę ze związkowcami Zerwanie przez rząd debaty ze związkowcami to skandal. Myślę, że w każdym kraju Unii Europejskiej, zwłaszcza w zachodnich, na których niby sie wzorujemy, każdy rząd z entuzjazmem przyjąłby debatę w telewizji zamiast ulicznej...