Śledzie w śmietanie, cóż tu można napisać ? Tak jak w starych przepisach: śledzie zrobić jak zwykle. Do gęstej kwaśnej śmietany dodać mniej więcej pół na pół skrojonych w drobną kostkę cebuli i jabłek. I tutaj tajemnica dobrych śledzi w śmietanie: każde dzwonko śledzia skromnie opruszyć utłuczonym w moździerzu jałowcem. Przełożyć śledzie śmietaną z jabłkami i cebulą, tak aby jałowiec nie był w śmietanie widoczny !!!
Karp w oszukanym szarym sosie: Z młodości MacLawye® pamięta szary sos przyrządzany na krwi karpia. Od czasu jednak, gdy MacLawye® ubija karpia przy pomocy Pani Sprzedawczyni w sklepie rybnym trzeba było wymyślić oszukany szary sos: z dzień wcześniej gotowanego wywaru na karpia w galarecie (gotowanego na rybich łbach) odlać dobre półtorej szklanki zanim się w galarecie rozpuści żelatynę (gdzie te czasy kiedy same łby i płetwy wystarczały a dodanie żelatyny do galarety było grzechem ?) i zostawić na dzień następny (Wigilię). Pół kostki masła roztopić, dodać mąki pszennej i rozprowadzić mocnym zimnym wywarem z ryby ustawicznie mieszając tak jak na sos potrawkowy. Wkropić w ten sos pół cytryny dodać kieliszek zimnego wina (uwaga aby był bardziej podobny do klasycznego szarego, należy dać wino czerwone ale z białym mozelskim jest równie dobry choć inny), wsypać potężną łychę zmielonego czarnego pieprzu (nie żałować), dodać dwie garści uprzednio namoczonych rodzynek (albo po garści rodzynek i suszonych żurawin) i dosłodzić nieco cukrem pudrem albo karmelem – można dodać jeden utarty pierniczek wypieczony na miodzie tylko tyle, żeby dać “piernikową nutę smaku” nie przesadzić. Sos chwilę pogotować. Zagotowane na parze dzwonka karpia polać przyrządzonym sosem i w chwili gdy jemy grzybową z łazankami wsadzić w piec nagrzany.
Inne tajemnice kulinarne potraw wigilijnych na MacLawye®.org
Inne tematy w dziale Rozmaitości