Z owoców rokitnika robi się dżemy, konfitury i soki. Jest to roślina mało znana, mimo że w Polsce występuje dosyć często.
Rokitnik zwyczajny, zwany też rokitnikiem pospolitym, to krzew, który Rosjanie określają mianem "złota Syberii". Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie np. w kuchni czy w kosmetyce. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, to prawdziwa skarbnica zdrowia.
Zobacz też: Pokrzywa to przyjaciel! Właściwości zdrowotne i przepisy
Rokitnik - występowanie
Rokitnik to mocno rozgałęziony krzew, dorastający do pięciu metrów. Ma charakterystyczne owoce - malutkie i podłużne lub kuliste, koloru pomarańczowego, porastają łodygi w ogromnych ilościach. Mają bardzo kwaśny smak, dopiero po przymrozkach nabierają nieco słodyczy.
Łodygi ma pokryte ostrymi kolcami, a liście przypominają wierzbowe listki: są srebrnozielone i wąskie.
Rokitnik w stanie dzikim rośnie w Europie i w Azji. Uprawiany jest też w ogrodach jako roślina ozdobna, bo kiście owoców są bardzo dekoracyjne i pozostają na zimę, tworząc barwny akcent w zimowym ogrodzie. Służy też do zadarniania skarp - można go zobaczyć przy drogach i jezdniach. Sprawdza się też jako żywopłot.
W Polsce rokitnik jest pod częściową ochroną. Nie można zbierać owoców dziko rosnących, które znajdziemy nad Bałtykiem i w Pieninach. Bezpieczne są tylko owoce z krzewów uprawnych.
Rokitnik - właściwości zdrowotne
W rokitniku znajduje się ogromna ilość substancji bioaktywnych, Jest ich aż 190. Są to między innymi: 14 witamin (witaminy C A, E, F, K, P, B12), 11 mikroelementów (m.in. żelazo, wapń, potas, glin, krzem) , 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, 42 lipidy.
Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży.
Witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała, gdyż prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania np. na przetwory. Rokitnik można stosować profilaktycznie, by wzmocnić odporność. Rokitnik jest też idealny dla osób, które cierpią na te schorzenia spowodowane niedoborem witaminy C:
- brak apetytu
- skłonność do występowania siniaków
- rozpulchnione i krwawiące dziąsła
- trudności w gojeniu się ran
- bóle mięśni i stawów
Rokitnik pomaga też na następujące dolegliwości:
- przeziębienie i ból gardła
- suchy kaszel (sok z owoców zmieszany z miodem, także olej z rokitnika zmieszany z kamforą do nacierania)
- reumatyzm i bóle spowodowane stanami zapalnymi (wywar z owoców i liści)
- oparzenia i odmrożenia skóry, rany, skaleczenia i blizny (olej i owoce)
- choroby układu pokarmowego, poprawa apetytu (owoce)
- zapalenie wątroby (sok stymuluje wydzielanie żółci)
- podwyższony poziom cholesterolu (olej)
- choroby układu pokarmowego (olej, sok i surowe owoce)
- hemoroidy (olej)
- nadciśnienie tętnicze
Sok z rokitnika
Sok z rokitnika to źródło wielu witamin, przede wszystkim to ogromne bogactwo witaminy C. Ponadto w soku z rokitnika zwyczajnego znaleźć można kwas tłuszczowy omega 7, który poprawia wygląd naszej skóry. Sok z owoców rokitnika przyśpieszy również gojenie się ran oraz usprawni pracę mózgu.
Sok z rokitnika regularnie pity oddziałuje na organizm na różne sposoby. Przede wszystkim:
- wyraźnie poprawia stan skóry, która staje się gładsza, bardziej jędrna i napięta; daje też dobre efekty przez cerze trądzikowej, zaś przy cerze suchej pomaga stosowany zewnętrznie olej z rokitnika
- opóźnia powstawanie zmarszczek
- zapobiega pękaniom naczynek krwionośnych; skuteczny przy tzw. cerze naczynkowej i skłonnościach do żylaków; usprawnia pracę układu krwionośnego
- zapobiega stanom zapalnym i infekcjom
- obniża poziom cholesterolu
- zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów
- korzystnie wpływa na system nerwowy i układ trawienny
- zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną
Sok z rokitnika można pić sam – zalecana dawka to 2 razy dziennie po 25ml pół godziny przed posiłkiem. Może też być składnikiem odżywczych i wzmacniających koktajli.
Przepis na sok z rokitnika
Potrzebujemy 1 kg owoców i 1 kg cukru. Owoce rokitnika przebieramy, usuwamy listki i gałązki. Następnie myjemy owoce i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy owoce rokitnika do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 8 godzin. Po tym czasie powstałą miksturę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny.
Sok przecedzamy przez gęste sitko lub gazę i rozlewamy do butelek. Następnie butelki z sokiem z rokitnika ustawiamy w wysokim naczyniu i zalewamy wodą, Pasteryzujemy przez ok. 15 minut od momentu wrzenia. Butelki z sokiem odstawiamy w ciemne miejsce.
Sok możemy pić po rozcieńczeniu z wodą, można dodawać go też do herbaty. Soku z rokitnika nie mogą pić osoby cierpiące na stan zapalny trzustki i kamicę żółciową. Odradza się go też osobom z chorą trzustką i wątrobą.
Komentarze