7 obserwujących
567 notek
1065k odsłon
593 odsłony

Masło shea - roślinny olej z serca Afryki. Właściwości i zastosowanie

Masło shea ma twardą konsystencję i specyficzny zapach.
Masło shea ma twardą konsystencję i specyficzny zapach.
Wykop Skomentuj3

Masło shea, inaczej karite lub Galam, to tak naprawdę olej wydobywany z orzechów afrykańskiego masłosza. Jest to jeden z najlepszych kosmetyków naturalnych. Pielęgnuje skórę nie pozostawiając uczucia tłustości.

Skąd się wzięło masło shea?

Karite wytwarza się z orzechów drzewa masłowego rosnącego w Afryce Centralnej i Zachodniej. Jego głównym producentem są kraje, Uganda, Czad, Togo oraz Ghana. Masłosz Parka (nazwany tak na cześć szkockiego podróżnika Mungo Parka) żyje kilkaset lat, ale dopiero po około 20-40 latach wydaje pierwsze owoce – wówczas rozpoczyna się zbiór orzechów na masło shea.

Na wyprodukowanie 1 kg masła shea potrzeba aż 15 kg dojrzałych owoców masłosza. Orzechy masłowca są ręcznie zbierane, rozłupywane, podprażane i rozgniatane. Następnie są długo gotowane w wodzie. Kiedy na powierzchnię wypłynie tłuszcz (biała śmietanka), jest zbierany do osobnego naczynia. Po stężeniu sprzedaje go jako gotowy produkt kosmetyczny.

Ma biały kolor i lekki orzechowy zapach. Olej rafinowany jest czystszy od nierafinowanego, ale pozbawiony części dobroczynnych składników. Za to ma dłuższy termin przydatności. Masło nierafinowane traci swoje właściwości po około roku od otwarcia. Poza tym masło shea jest hypoalergiczne i bardzo łagodne dla skóry.

Masło shea w Afryce służy do pielęgnacji od lat. O drzewie masłowym mówi się drzewo życia (karite) a o maśle shea, że to złoto Afryki. W niektórych regionach kraju zbiór orzechów masłosza poprzedza specjalny rytuał, który mogą robić tylko kobiety.

Od lat masło shea jest tam używane bez domieszek jako maść przeciw rozstępom oraz do pielęgnowania niemowlaków i dzieci, a także do masażu bolących mięśni, leczenia reumatyzmu i podrażnień skóry. W połączeniu z olejkiem cytrynowym stosuje się jako naturalny dezodorant do ciała. Niektórzy wojownicy uważają, że natarcie ciała masłem shea chroni ich skórę przed kulami.

Z kolei olej arganowy zwany jest "złotem Maroka" - zobacz jego właściwości i zastosowanie


wysypane kulki
Orzechy masłosza, fot. Wikipedia.

Właściwości masła shea

Samo masło shea albo produkty z jego dodatkiem działają na przesuszoną skórę, włosy i pękające usta. Olej shea chroni także przed promieniami UV (ochrona SPF 6-10). Karite zawiera witaminy A, E, F. Wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.

  • masło shea na suchą skórę

Ma silne właściwości natłuszczające. Dobrze jest dodać go do kąpieli - działa jak emolient. Świetnie regeneruje zrogowaciałą skórę na stopach i szorstką na dłoniach. Dobrze jest go wetrzeć na noc i założyć bawełniane rękawiczki lub skarpetki - sprawi to, że skóra będzie jeszcze bardziej odżywiona.

  • masło shea na włosy

Jest naturalną odżywką do włosów suchych, łamliwych, rozdwajających się. Wzmacnia cebulki i zapobiega puszeniu się włosów. Warto je wcierać także w skórę głowy – wyeliminuje problemy z pieczeniem, swędzeniem, łuszczeniem, a włosy będą szybciej rosły.

  • masło shea na zmarszczki

Wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry, chroni skórę przed działaniem promieni UV i opóźnia procesy jej starzenia. Jest świetne jako krem pod oczy - redukuje cienie i obrzęki pod oczami.

  • masło shea na trądzik

Posiada właściwości łagodząco-odżywcze, nie zatyka porów skóry. Pomocne jest także w niektórych chorobach skóry jak trądzik różowaty, łuszczyca i dermatozy.

  • masło shea na spierzchnięte usta

Idealne do smarowania suchych ust, jednocześnie zapewnia ochronę przed słońcem i mrozem. Warto do codziennej pielęgnacji mieć balsam do ust z dodatkiem masła shea.

pielęgnacja ust
Szminka z dodatkiem masła shea doskonale nawilży usta.
  • masło shea na rozstępy

Uelastycznia skórę, poprawia jej sprężystość i jędrność. Pomaga też spłycić już powstałe rozstępy. W połączeniu z olejkiem grejpfrutowym lub pomarańczowym ma właściwości antycellulitowe.

  • masło shea na przeziębienie

Nierafinowane masło shea można wetrzeć w śluzówkę nosa - zapach udrożni zatkane zatoki i przyniesie ulgę w oddychaniu.

  • masło shea na bóle mięśni i stawów

Pomaga w bólach artretycznych, reumatycznych a także w przypadku zakwasów i bólu mięśni spowodowanych przetrenowaniem. Należy je wetrzeć w obolałe miejsce, można z dodatkiem olejku rozgrzewającego.

  • masło shea na podrażnioną skórę

Łagodzi objawy ukąszeń owadów, podrażnienia po depilacji u kobiet i goleniu u mężczyzn, zbyt podrażnioną po opalaniu skórę.

Porównaj:Olejek z drzewa herbacianego - niezwykła moc regenerowania skóry

Jak stosować masło shea?

Ponieważ stuprocentowy produkt ma dość gęstą, a nawet grudkowatą, konsystencję, przed nałożeniem na skórę musimy substancję lekko rozgrzać. Latem wystarczy sama temperatura powietrza, w chłodniejsze dni, porcję masła shea rozcieramy w dłoniach. Można też przed użyciem włożyć słoiczek do ciepłej wody albo dla rozcieńczenia dodać odrobinę innego płynnego olejku eterycznego lub oliwki dla dzieci. Ze względu na to, że pozostawia tłusty nalot na ciele, lepiej używać go na noc.

Gdzie i za ile kupić masło shea?

Masło shea jest już dość popularnym kosmetykiem w Polsce. Można go kupić nie tylko w specjalistycznych sklepach oferujących produkty naturalne i organiczne, ale także w drogeryjnych sieciówkach. Jeszcze łatwej natrafić na produkty z zawartością masła shea - ten składnik występuje pod nazwą Butyrospermum parkii. Znajdziemy go w kremach do ciała i twarzy, szamponach i balsamach do włosów, w preparatach do masażu i peelingu, kremach do dłoni i stóp, kremach do opalania i po opalaniu a także maseczkach. Za 100 gramów masła shea zapłacimy od niecałych 10 do kilkudziesięciu złotych, w zależności od tego, czy jest rafinowany i skąd został sprowadzony.

krem do ciała
Masło shea wygląda jak pasta, fot. Wikipedia.

Inne zastosowania masła shea

Jako półprodukt jest używany w artykułach spożywczych, np. wyrobach czekoladowych, ale znacznie rzadziej niż masło kakaowe. W Afryce jest powszechnie stosowanym tłuszczem spożywczym, ale ten tłuszcz pozyskuje się z nasion masłosza, a nie z orzechów. Jednym z tradycyjnych napojów, pijanych podczas specjalnych okazji jest masło shea z wymieszane z wodą, mąką jaglaną i dodatkiem wybranych przypraw. Może być też używane jako biomasa na cele energetyczne. Jest też doskonałym impregnatem drewnianych mebli i instrumentów.

Zobacz także: Olejek rycynowy - tani i skuteczny środek leczniczo-pielęgnacyjny

ja

Wykop Skomentuj3
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości