7 obserwujących
563 notki
1035k odsłon
2570 odsłon

Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

Olej arganowy z Maroka.
Olej arganowy z Maroka.
Wykop Skomentuj9

Olej arganowy, zwany "płynnym złotem Maroka", jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Koszt jego produkcji jest bardzo duży, ale w dziedzinie pielęgnacji nie ma sobie równych.

Skąd się bierze olej arganowy?

Olej arganowy produkowany z owoców arganii żelaznej, która rośnie w Maroku. Przez wiele lat wytwarzano go tradycyjną metodą, która polega na zmieleniu w ręcznych żarnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej. Ponieważ ziarna są twarde i trudno je otworzyć, zbierano je wyplute lub wydalone w odchodach przez kozy. Po oczyszczeniu i rozłupaniu były suszone, prażone, zalane wodą i dopiero zmielone. Obecnie olej wytwarza się głównie maszynowo, a grupy strażników chronią drzewa w okresie owocowania przed kozami.

Do wyprodukowania 1 litra oleju tradycyjną metodą tłoczenia na zimno potrzeba ok. 30–35 kg owoców, czyli zbiór z 6-7 drzew, i 8 godzin pracy. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy – kosmetyczny. Różnica jest taka, że olejek do celów spożywczych wytwarza się z prażonych nasion arganowca, co nadaje mu ciemny kolor i orzechowy zapach, a ten o właściwościach kosmetycznych tłoczy się z nieprażonych ziaren, przez co ma jasny kolor i kwaśny zapach.

dwie kobiety przy pracy
Marokanki przy wytwarzaniu oleju arganowego metodą tradycyjną, fot. Wikipedia.pl

Właściwości kosmetyczne oleju arganowego

Olej arganowy ma idealnie skomponowane niezbędne kwasy tłuszczowe (omega- 3, omega- 6 i omega- 9) oraz posiada duże stężenie witaminy E, zwanej witaminą młodości, dzięki temu ma właściwości uzdrawiające i odmładzające.

  • olej arganowy na skórę

- nawilża i ujędrnia skórę; o
- łagodzi podrażnienia, wspomaga leczenie skóry atopowej i przesuszonej;
- ma właściwości regenerujące, przyspiesza gojenie ran i blizn;
- wspomaga leczenie rozstępów skóry, odmrożeń i odleżyn;
- pomaga w zwalczaniu trądziku; w przypadku problemów z tłustą skórą, redukuje ilość wytwarzanego sebum;
- posiada właściwości przeciwzmarszczkowe - regularnie stosowany spłyca drobne zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych;
- chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych typu mróz, wiatr, ostre słońce.

  • olej arganowy na włosy i paznokcie

- wzmacnia włosy, nadaje sprężystości, zamyka rozdwajające się końcówki włosów;
- chroni włosy poddawane częstym zabiegom fryzjerskim, jak farbowanie, prostowanie itp.
- przyspiesza również wzrost włosów;
- pomaga w walce z łupieżem;
- wpływa wzmacniająco na rzęsy, niweluje problem wypadających włosków, rzęsy rosną szybko i na całej swojej długości;
- wcierany w płytkę paznokcia zapobiegnie wszelkim infekcjom, wzmocni paznokcie i sprawi, że nie będą się rozdwajać ani łamać i kruszyć.

biały ręcznik i butelka z żółtym płynem
Olej arganowy może z powodzeniem zastąpić wiele kosmetyków.

Jak należy stosować olej arganowy?

Czysty olej arganowy jest bardzo wszechstronny i z powodzeniem zastąpi szereg kosmetyków. Jest przeznaczony do stosowania zewnętrznego. Można go nałożyć na wilgotną skórę po kąpieli, wcierać w stopy i dłonie, wcierać we włosy i skórę głowy - wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Mimo tego, że jest to olej, to nie pozostawia tłustych śladów.

Jeśli zetkniemy się  z olejem spożywczym, to wiedzmy, że nie nadaje się on do smażenia, a jedynie do wzbogacania potraw swoim smakiem.

Olej arganowy od lat stosowany był przez Marokanki do pielęgnacji urody, co nie uszło uwadze firm kosmetycznych. Dziś można go kupić na całym świecie, ale nie jest tani. Musimy odróżnić prawdziwy olej arganowy od jego tańszego zamiennika, który będzie miał nazwę „olejek arganowy”, a jest łatwo dostępny w sklepach kosmetycznych. Pod hasłem ''olejek arganowy'' kryje się bowiem najczęściej mieszanka oleju roślinnego i niewielkiej ilości cennego i drogiego olejku. Przed każdym zakupem należy upewnić się, że kupowany produkt to prawdziwy olej arganowy.

kosmetyki i czapeczka ludowa
Olej arganowy nazywany jest marokańskim złotem.

ja

Wykop Skomentuj9
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości