Dzisiaj trochę osłodzimy sobie życie. Przepisyna ciasto są bardzo popularne, a na sernik na zimno jeszcze bardziej, ale co tam, oto kolejny sernik na zimno:
Czas przygotowania: 180 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 180 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- kostka masła (25 dag)
- 20 dag cukru (niepełna szklanka)
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 50 dag sera białego trzykrotnie mielonego
- 2–3 brzoskwinie z puszki
- 4–5 plastrów ananasa z puszki
- 1 i 1/2 szklanki truskawek
- szczypta soli
Etapy przygotowania
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Oddzielić żółtka od białek, białka odłożyć, a żółtka dodawać pojedynczo do masy, stale ucierając. Dodać biały ser, ucierać nadal na gładko.
Brzoskwinie i ananasy odcedzić z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Truskawki opłukać i osuszyć na sicie (kilka odłożyć do dekoracji), odszypułkować, pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Z białek ubić na sztywno pianę (z dodatkiem szczypty soli – lepiej się ubija) i dodać do przygotowanej masy serowo-owocowej.
Całość bardzo delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy i wstawić na 2–3 godziny do zamrażalnika.Po wyjęciu zmrożony sernik dekorować połówkami truskawek. Podawać natychmiast.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości