Łasuch Łasuch
91
BLOG

Lazania ze szpinakiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Dzisiaj rozpoczynamy

przepisy

na

zapiekanki

a konkretnie będzie grana

lazania

:

 (coś sie porobilo i wyświetla się jakoś pierwsze zdanei bez sensu..mhm.. nie wiem jak to naprawić)

Lazania ze szpinakiem

Czas przygotowania: 75 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 750 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 40 dag pieczeni rzymskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skóry
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 70 dag liści szpinaku
  • łyżka oliwy
  • 25 dag serka ricotta
  • 25 dag twarogu
  • 2 jajka
  • 5 dag świeżo startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek bazylii
  • 50 dag lazanii
  • 2 łyżki masła
  • tłuszcz do formy
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Pieczeń pokroić w dość cienkie plastry. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Pomidory podgrzać w garnku. Dodać 1/2 czosnku, oregano, sól i pieprz. Chwilkę dusić, aby sos odparował i zgęstniał.

Szpinak umyć, pokroić i podsmażyć z resztą czosnku na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Ricottę wymieszać z twarogiem, jajkami, 1/2 parmezanu. Przyprawić solą i gałką. Bazylię umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z masą serową.

Formę do zapiekania natłuścić, na dnie położyć 2–3 płaty lazanii i układać na nich kolejno warstwami: plastry pieczeni, sos pomidorowy, szpinak, masę serową i płaty lazanii. Czynności powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać resztą parmezanu i ułożyć kawałki zimnego masła. Piec 40 minut w temp. 200ºC.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Lazania z kurczakiem

Ekspresowe lazanie

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości