Łasuch Łasuch
37
BLOG

Zapiekanka czereśniowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Czereśnie już są, więc przepisy kulinarne na dania z czereśniami   zaczynamy. Dziś zapiekanki:

Zapiekanka czereśniowa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kaloryczność: 445 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 30 dag czereśni
  • 25 dag twarożku
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • gałązka melisy
  • gałązka trawy cytrynowej
  • 10 dag masła

 

Etapy przygotowania

Czereśnie umyć, usunąć pestki, osączyć. 7 łyżek masła roztopić, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem na białą, gładką masę.

Twarożek wymieszać dokładnie ze śmietaną. Dodać ubite żółtka, roztopione masło, czereśnie,melisy i posiekaną trawę cytrynową.

Białka jajek ubić na sztywno, dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne obficie wysmarować resztą masła, przelać przygotowaną masę, wyrównać.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 160°C, ale tylko do momentu, aż wierzch ciasta nie za mocno się przyrumieni.

Podawać lekko ciepłe lub schłodzone. Nabierać porcje bezpośrednio z naczynia, w którym  ciasto zostało upieczone.

apetyczne zdjęcie!

Smacznego! :)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości