Jako, że dziś piątek to przerywamy "przepisy z grzybami ". Świecka tradycja nakazuje, żeby w piątek były przepisy na ryby. Przepisy kulinarne naryby powinny być jak najczęściej publikowane, może dzięki temu Polacy zaczęli by częściej jeśc ryby. Choć kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci itp.. ja na pewno nie rzucę bo sam mało ryb jem, nad czym neistety boleję:( no nic, dziś łosoś z grilla:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas grillowania: 20 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 8 dzwonek z łososia norweskiego ze skórą (po 15 dag)
- sól
- pieprz
- oliwa
- cytryna
- 15 dag pomidorów suszonych w oliwie
- 2 szklanki majonezu
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- szklanka grubo posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, estragonu, szczypiorku)
Etapy przygotowania
Dzwonka oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na 15 minut.
Suszone pomidory wraz z oliwą utrzeć na gładką masę w malakserze. Wymieszać z solą, majonezem i koperkiem. Dzwonka łososia ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 8–10 minut z każdej strony.
Po upieczeniu zdjąć z grilla. Lekko przestudzić. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać z majonezem pomidorowym.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości