Osłodzimy sobie dzisiaj środek tygodnia. Zaczynamy cykl przepisy na torty. Na gorace lato nie ma jak tort lodowy.
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- CIASTO:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po 3 łyżki kakao, oleju i wody
- tłuszcz do smarowania formy
- MASA:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 500 ml lodów śmietankowych
- 20 dag malin
- łyżka skórki pomarańczowej
- 500 ml śmietany kremówki (36 proc.)
- łyżka cukru pudru
Etapy przygotowania
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
■ Z podanych składników utrzeć mikserem ciasto biszkoptowe. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy
(o śr. 24 cm) i piec 30 min w temperaturze 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa jednakowej grubości placki.
■ Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na pergamin, a gdy zastygnie, zestrugać na wiórki. Połowę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z lodami. Do masy lodowej dodać połowę malin i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty, wstawić na godzinę do zamrażarki. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy i wycisnąć na cały wierzch tortu.
Udekorować pozostałymi malinami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości