Łasuch Łasuch
70
BLOG

Tort lodowy z czekoladą

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Osłodzimy sobie dzisiaj środek tygodnia. Zaczynamy cykl przepisy na torty. Na gorace lato nie ma jak tort lodowy.

Tort lodowy z czekoladą

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 350 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 3 łyżki kakao, oleju i wody
  • tłuszcz do smarowania formy
  • MASA:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 ml lodów śmietankowych
  • 20 dag malin
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 500 ml śmietany kremówki (36 proc.)
  • łyżka cukru pudru

Etapy przygotowania

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

■ Z podanych składników utrzeć mikserem ciasto biszkoptowe. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy
(o śr. 24 cm) i piec 30 min w temperaturze 180°C. Ostudzić, przekroić na dwa jednakowej grubości placki.

■ Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na pergamin, a gdy zastygnie, zestrugać na wiórki. Połowę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z lodami. Do masy lodowej dodać połowę malin i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty, wstawić na godzinę do zamrażarki. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy i wycisnąć na cały wierzch tortu.
Udekorować pozostałymi malinami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości