Buraki czerwone to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Jeżeli chcemy przygotować smaczną, a zarazem bardzo odżywczą potrawę polecam barszcz czerwony. Barszcz czerwony już był, ale dziś inny przepis. Barszcz czerwony obniża ciśnienie krwi, oczyszcza ją oraz zwiększa liczbę czerwonych krwinek (ich niedobór powoduje anemię). Długo by wyliczać przymioty tego warzywa, proponuję więc przystąpić do wykonania barszczu czerwonego.
Składniki:
2 litry wody, 2 udka z kurczaka, 2 marchewki, pietruszka, kostka rosołowa, 5 buraków czerwonych, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, majeranek, cukier, kwasek cytrynowy.
Sposób wykonania:
Wodę gotujemy, następnie dodajemy udka z kurczaka, marchewkę, pietruszkę, kostkę rosołową i przyprawy wszystkie oprócz majeranku i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy wszystko i zostawiamy sam wywar.
Buraki ucieramy na tarce o grubych oczkach (w rękawiczkach bo brudzą) odrobinę słodzimy i dodajemy troszkę kwasku cytrynowego. Buraki puszczą sok i nie zmienią koloru. Dalej wrzucamy je do gotującego się wywaru i dość obficie posypujemy majerankiem. Po upływie 30 minut barszczyk jest gotowy.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości