Miała być wiosna, a tu za przeproszeniem d...a. Ech...
Dzisiaj kolejny pomysł na jajka faszerowane, tym razem z brokułem. Brokuł to warzywo niezbyt lubiane, zwłaszcza przez dzieci, jednak w połączeniu z jajkiem przemycimy trochę zdrowia dla naszych pociech. Po za tym jajka faszerowane są rewelacyjne na świąteczny stół. Polecam.
Składniki na jajka faszerowane:
10 jajek, majonez, brokuł, łyżka oleju, pieprz, papryka mielona słodka, sól, sałata.
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo (6-8 minut dla pewności), obieramy ze skorupek i dzielimy wzdłużnie na połówki. Białka układamy na półmisku, na umytej i odwirowanej sałacie, a żółtka wkładamy do miseczki i rozdrabniamy. Brokuła gotujemy na dość miękko tak, aby dał się rozgnieść widelcem i dodajemy do żółtek. Masę przyprawiamy łyżką oleju, solą, pieprzem, majonezem i mieszamy tak, aby uzyskać gęstą, kremową konsystencję. Każde białko napełniamy łyżeczką masy i układamy na półmisku.
Na wierzch każdego jajka możemy nałożyć odrobinę majonezu do dekoracji.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości