Dalej lecimy z Wielkanoca, bo to już tuż tuż, pomimo, że za oknem lipa. Babka wielkanocna dała wam się już poznać. Znacie ją, zarówno z życia, jak i od tzw. kuchni. Już raz podawałem na nią przepis, ale dziś ponownie, bo to inna babka wielkanocna jest. Oto zmodyfikowana babka wielkanocna.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 250g margaryny Kasia, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 4 jajka (1 jajko i 3 żółtka), cukier waniliowy, 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Miksujemy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę (obie z przepisu) i proszek do pieczenia i miksujemy. Roztopioną margarynę wlewamy do ciasta i ciągle miksujemy. 3 objętości ciasta wylewamy do formy na babkę. Pozostałą część miksujemy z kakao i wlewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając patyczkiem czy się upiekło.
Wystudzoną babkę wielkanocną polewamy gotową polewą czekoladową i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Babka wielkanocna gotowa!
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości