Dzisiaj też coś z pomidorami i bez kostek :)
Zupa pomidorowa to druga po rosole zupa najpopularniejsza w Polsce. Piękny kolor, lekko słodko-kwaskowy smak sprawiają, że chętnie gotujemy tę właśnie zupę. Zupa pomidorowa jest prosta w przygotowaniu i ugotowanie jej nie zajmie dużo czasu, więc do dzieła. Gotujemy i jemy!
Składniki:
Kostka schabowa (najlepiej z odrobiną mięsa), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, cebula, natka pietruszki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy, mała śmietana, natka pietruszki i oczywiście makaron;
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wkładamy kostkę schabową, dodajemy obrane i pokrojone w talarki warzywa, kawałek pora, cebulę i pozostałe przyprawy.
Wywar gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. Gotową zupę zaprawiamy 2 łyżkami śmietany, jeszcze raz zagotowujemy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gorącą zupę pomidorową podajemy z makaronem i na wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Szczerze polecam.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości