Łasuch Łasuch
332
BLOG

Sztuka mięsa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Jutro polecam na obiad karkówkę. Smaczne, miękkie mięso z dodatkiem przypraw na pewno zasmakuje domownikom. Szczególnie męskiej części. Bo karkówka nie należy do chudych mięs, stąd chętniej konsumują ją mężczyźni. Oto przepis: karkówka na obiad. Jeśli ktoś pości w piątek to niech o tym przepisie zapomni :)

Karkówka


Składniki:

1kg karczku (najlepiej dość wąskiego), 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, ocet balsamiczny, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra.

Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, solimy pieprzymy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do garnuszka wlewamy pół szklanki oleju, dodajemy: obie papryki, rozgnieciony w prasce czosnek, 2 łyżki octu balsamicznego, liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie i kolendrę. Wszystko dokładnie ucierając mieszamy i masę wylewamy na mięso. Dokładnie smarujemy mięso tą masą i zostawiamy na noc w lodówce.

Drugiego dnia naczynie z karkówką wyjmujemy z lodówki i po około godzinie pieczemy karkówkę, co jakiś czas ją nakłuwając, w piekarniku, w temperaturze 200 stopni ok. 1,5 godz.

Gotową karkówkę podajemy do obiadu na gorąco np. z dodatkiem zapiekanych ziemniaków i kapusty. 

Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości