Jutro polecam na obiad karkówkę. Smaczne, miękkie mięso z dodatkiem przypraw na pewno zasmakuje domownikom. Szczególnie męskiej części. Bo karkówka nie należy do chudych mięs, stąd chętniej konsumują ją mężczyźni. Oto przepis: karkówka na obiad. Jeśli ktoś pości w piątek to niech o tym przepisie zapomni :)
Karkówka
Składniki:
1kg karczku (najlepiej dość wąskiego), 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, ocet balsamiczny, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra.
Sposób przygotowania:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, solimy pieprzymy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do garnuszka wlewamy pół szklanki oleju, dodajemy: obie papryki, rozgnieciony w prasce czosnek, 2 łyżki octu balsamicznego, liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie i kolendrę. Wszystko dokładnie ucierając mieszamy i masę wylewamy na mięso. Dokładnie smarujemy mięso tą masą i zostawiamy na noc w lodówce.
Drugiego dnia naczynie z karkówką wyjmujemy z lodówki i po około godzinie pieczemy karkówkę, co jakiś czas ją nakłuwając, w piekarniku, w temperaturze 200 stopni ok. 1,5 godz.
Gotową karkówkę podajemy do obiadu na gorąco np. z dodatkiem zapiekanych ziemniaków i kapusty.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości