Coś pysznego na jutrzejsze śniadanie, a zawsze jets jakies jutro, prawda? Także omlet w następnej odsłonie z dodatkiem szpinaku, szynki i kukurydzy. Smaczny, zdrowy i pożywny. Taki omlet podany na śniadanie zapewni nam niezły zastrzyk energii na cały dzień. A , że przesilenie, więc energii masa potrzeba.
Składniki (na 2 osoby):
4 jajka, 4 łyżki mąki, odrobina cukru, sól, pieprz, szpinak z masłem (z lidla), 15 dag szynki pokrojonej kostkę, pół puszki kukurydzy, olej.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wkładamy szpinak z pudełka i zesmażamy go aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka jajek wbijamy do miski i miksujemy z odrobiną cukru, soli i pieprzu, dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, delikatnie miksujemy i na koniec dokładamy szpinak. Z wymieszanych składników smażymy 2 omlety. Połowę masy jajeczno - szpinakowej wylewamy na rozgrzany na patelni olej i do środka wkładamy szynkę i kukurydzę. Omlety smażymy z obu stron na małym ogniu, aby nie były w środku surowe.
Pychota omlet – szczerze polecam.
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości