Kolejny raz spotykamy się dzisiaj z moją ulubioną sałatką czyli sałatka grecka. I będę tak ją nazywał :) Majówka jest odpowiednim czasem żeby podać ją jako dodatek do grillowanych mięs, bo sałatka grecka jest lekka i smaczna dla naszych podniebień. Takze polecam. Bo ja lubię taka restauracyjną wersję z sałatą :)
Składniki:
3 pomidory, 1 duży ogórek, 10 czarnych oliwek, mix sałat, kostka sera feta, 2 cebule czerwone, oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, szczypta soli, bazylia, oregano, pieprz.
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, osuszyć w suszarce i postrzępić. Warzywa wypłukać i pokroić, oliwki wrzucić w całości, ser feta pokroić w małą, centymetrową kostkę. Wszystko połączyć.
Teraz sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, rozgniecionym przez [praskę ząbkiem czosnku, dodać sól, pieprz, i zioła: bazylię i oregano. Poczekać parę minut żeby się składniki przegryzły i polać sałatkę.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości