Sezon na truskawki trwa.
Polecam pyszną tartę.
Tarta z truskawkami
Ilość porcji: 8
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki (25 dag)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- 1/2 l mleka
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- sok z cytryny
- 1/2 kg truskawek
Etapy przygotowania
Ciasto: mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka i mleko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić na 30 minut do lodówki.
Krem waniliowy: laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, włożyć do mleka, zagotować.
Żółtka zmiksować z cukrem. Mieszając, dodawać przesianą mąkę. Wlać ciepłe mleko (wyjąć z niego wanilię). Podgrzewać, aż krem zgęstnieje, ale nie gotować. Posypać cukrem, żeby nie utworzył się na nim kożuch.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim posmarowaną masłem tortownicę o śr. 26 cm. Ciasto przykryć pergaminem, obciążyć ziarnami fasoli. Piec ok. 25 minut w temp. 200°C. Pergamin i fasolę usunąć, ciasto ostudzić.
Truskawki oczyścić, pokroić na plasterki, skropić z sokiem z cytryny. Ciasto posmarować kremem, poukładać plasterki truskawek tak, by nachodziły na siebie.
Smacznego!
Komentarze