Łasuch Łasuch
32
BLOG

Pożywne śniadanie

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Aura nie dopisuje, wakacje trwają. Mamy wiecej czasu (kto ma, ten ma- szczęściarze:) , więc można poświęcić chwilę na zrobienie pożywnego śniadania. Dzisiaj omlet:

Omlet

Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 200 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 20 dag liści szpinaku (świeżych lub mrożonych)
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • Ciasto na omlet
  • 8 jajek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Etapy przygotowania

Świeży szpinak umyć,  osączyć, mrożony rozmrozić,  osączyć. Cebule obrać,  pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, pokroić  niewielką kostkę.  

Ciasto na omlet przygotować  według przepisu.  

Masło stopić na patelni,  poddusić cebulę. Dodać  szpinak, pomidory, przyprawić  solą i pieprzem. Wlać masę jajeczną, podsmażyć.  

Posypać szczypiorkiem,  przewrócić omlet na drugą  stronę. Chwilę dosmażyć.

Ciasto  na omlet

Jajka wbić do miski, oprószyć  solą i pieprzem. Wlać  8 łyżek wody lub mleka, dodać  schłodzone, drobno pokrojone  masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać  na patelni, wylać masę  jajeczną. Gdy omlet się zetnie,  złożyć na pół, zdjąć z patelni.

Smacznego!:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości