Aura nie dopisuje, wakacje trwają. Mamy wiecej czasu (kto ma, ten ma- szczęściarze:) , więc można poświęcić chwilę na zrobienie pożywnego śniadania. Dzisiaj omlet:
Etapy przygotowania
Świeży szpinak umyć, osączyć, mrożony rozmrozić, osączyć. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, pokroić niewielką kostkę.
Ciasto na omlet przygotować według przepisu.
Masło stopić na patelni, poddusić cebulę. Dodać szpinak, pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Wlać masę jajeczną, podsmażyć.
Posypać szczypiorkiem, przewrócić omlet na drugą stronę. Chwilę dosmażyć.
Ciasto na omlet
Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem. Wlać 8 łyżek wody lub mleka, dodać schłodzone, drobno pokrojone masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, złożyć na pół, zdjąć z patelni.
Smacznego!:)