Łasuch Łasuch
19
BLOG

Omlet na poniedziałek

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Śniadanie to podstawa dnia i każdy o tym powinien pamiętać. Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić np taki omlet:

Omlet z mozzarellą w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 270 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 kulki mozzarelli (10 dag)
  • 4 łyżki masła
  • listki bazylii
  • SOS POMIDOROWY:
  • 4 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • CIASTO NA OMLET:
  • 8 jajek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Etapy przygotowania

Sos pomidorowy: pomidory  sparzyć, obrać, pokroić na duże  kawałki. Cebulę i czosnek obrać,  posiekać. Zeszklić na rozgrzanym  na patelni oleju. Dodać pomidory  i ocet winny, oprószyć cukrem.  Dusić ok. 15 minut, od czasu  do czasu mieszając. Przyprawić.  
Mozzarellę pokroić na plasterki. Ciasto przygotować według przepisu. Usmażyć na maśle 4 omlety. Na każdym ułożyć plasterki sera, złożyć na pół, pokroić na kawałki. Podawać na sosie pomidorowym, udekorowane bazylią. Ciasto na omlet Składniki na 4  porcje 8 jajek łyżka masła sól, pieprz oliwa Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem. Wlać 8 łyżek wody lub mleka, dodać schłodzone, drobno pokrojone masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, złożyć na pół, zdjąć z patelni.

Ciasto na omlet: Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem. Wlać 8 łyżek wody lub mleka, dodać schłodzone, drobno pokrojone masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, złożyć na pół, zdjąć z patelni.

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości