Śniadanie to podstawa dnia i każdy o tym powinien pamiętać. Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić np taki omlet:
Etapy przygotowania
Sos pomidorowy: pomidory sparzyć, obrać, pokroić na duże kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory i ocet winny, oprószyć cukrem. Dusić ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić.
Mozzarellę pokroić na plasterki. Ciasto przygotować według przepisu. Usmażyć na maśle 4 omlety. Na każdym ułożyć plasterki sera, złożyć na pół, pokroić na kawałki. Podawać na sosie pomidorowym, udekorowane bazylią. Ciasto na omlet Składniki na 4 porcje 8 jajek łyżka masła sól, pieprz oliwa Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem. Wlać 8 łyżek wody lub mleka, dodać schłodzone, drobno pokrojone masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, złożyć na pół, zdjąć z patelni.
Ciasto na omlet: Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem. Wlać 8 łyżek wody lub mleka, dodać schłodzone, drobno pokrojone masło, roztrzepać. Oliwę rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, złożyć na pół, zdjąć z patelni.
smacznego:)