Łasuch Łasuch
854
BLOG

Cykoria po belgijsku

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 15

Trzęsiecie się czasem jak cykoria? nie ma co się stresować tylko jeść właśnie cykorię bo podobnież jest dobra na stres. Jest pyszna na surowo, zaś po obróbce termicznej traci swój gorzkawy posmak. Dzisiaj kuchnie świata i przepis z Belgii :

Cykoria po belgijsku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 535 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 cykorie
  • 8 plastrów szynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Etapy przygotowania

Cykorię opłukać, przekroić na pół, gorzkie głąby usunąć. Blanszować 3 minuty w dużym garnku z osolonym wrzątkiem. Osączyć, zahartować i odstawić na sicie do odcieknięcia.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć. Dolać zimne mleko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować na małym ogniu 5 min. Odstawić, dolać śmietanę, włożyć połowę tartego sera, wymieszać.

Każdą połówkę cykorii zawinąć do połowy w szynkę. Ułożyć w płaskiej, natłuszczonej formie żaroodpornej, zalać sosem. Piec 10–15 minut w temp. 180°C. Posypać tartym serem i lekko zapiec.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (15)

Inne tematy w dziale Rozmaitości