Łasuch Łasuch
67
BLOG

Kotlety wieprzowe z kapustą

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Kotlety w różnej postaci to chyba jedne z najpopularniejszych dań w Polsce. Szybkie w przygotowaniu, dobre- czego chcieć więcej?

Kotlety wieprzowe z kapustą

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 490 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 kotlety schabowe (80 dag)
  • mała główka białej kapusty
  • cebula
  • duży pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 10 dag tartej bułki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sok z cytryny
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Kotlety skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i odstawić na 30 minut.

Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać kapustę, kminek, sól i pieprz. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec duszenia wsypać posiekany koperek i bazylię. Kapustę odparować.

Kotlety ułożyć na desce i ostrym nożem zrobić w każdym głębokie nacięcie. Do kieszeni w mięsie włożyć po 2–3 łyżki kapusty. Spiąć otwory wykałaczkami.

Kotlety oprószyć mąką i panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć po 7–8 minut z każdej strony na rumiano na średnim ogniu. Dodać łyżkę masła. Włożyć resztę kapusty, ułożyć na wierzchu kotlety. Patelnię przykryć i ogrzewać jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aby dobrze się usmażyły.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości