Kotlety w różnej postaci to chyba jedne z najpopularniejszych dań w Polsce. Szybkie w przygotowaniu, dobre- czego chcieć więcej?
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 490 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 kotlety schabowe (80 dag)
- mała główka białej kapusty
- cebula
- duży pęczek koperku
- 2 jajka
- 10 dag tartej bułki
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sok z cytryny
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Kotlety skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i odstawić na 30 minut.
Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać kapustę, kminek, sól i pieprz. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec duszenia wsypać posiekany koperek i bazylię. Kapustę odparować.
Kotlety ułożyć na desce i ostrym nożem zrobić w każdym głębokie nacięcie. Do kieszeni w mięsie włożyć po 2–3 łyżki kapusty. Spiąć otwory wykałaczkami.
Kotlety oprószyć mąką i panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć po 7–8 minut z każdej strony na rumiano na średnim ogniu. Dodać łyżkę masła. Włożyć resztę kapusty, ułożyć na wierzchu kotlety. Patelnię przykryć i ogrzewać jeszcze około 10 minut na małym ogniu, aby dobrze się usmażyły.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości