Łasuch Łasuch
51
BLOG

Steki z kukurydzą i pomidorami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Prz czwartku nie ma to jak kawał mięsa. Wprawdzie dziś nie Tłusty Czwartek, ale co tam. Wracamy do tematu steki i dzisiaj:

Steki z kukurydzą i pomidorami

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 570 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 steki
  • 4 grona pomidorków koktajlowych
  • 4 kolby kukurydzy
  • 8 ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • keczup

Etapy przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Blachę do pieczenia natłuścić oliwą, ułożyć na niej kartofle, posolić, oprószyć pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku 25–30 min w temp. 200˚C.

Oczyścić kukurydzę, ugotować w osolonym wrzątku (około 25 minut). Osączyć, ostudzić, jeszcze trochę posolić.

Steki opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na grillu rozgrzanym do wysokiej temperatury. Kiedy mięso przysmaży się i przestanie wypływać z niego sok, dosmażyć na małym ogniu wedle uznania. Przyprawić solą, pieprzem, skropić odrobiną oliwy.

Pomidorki oraz kolby kukurydzy skropić oliwą, podpiec chwilę na grillu obok mięsa. Podawać z kartofelkami i keczupem.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Kilka pomysłów na steki:

Steki z gruszkami w sosie orzechowym

Steki wieprzowe z kurkami

Steki zapiekane z jabłkami

Stek z polędwicy

Steki w sosie winnym

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości