Piatek, więc tradycyjnie przepisy na dania z ryb. Wygląda na zdjęciu jak zwykły mielony, ale nie dajcie się zmylić. To mielony z leszcza!
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 455 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- cebula
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 kg leszcza
- 8 jajek
- 10 dag masła
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Leszcza oczyścić, umyć, wyfiletować i zemleć razem z odciśniętą bułką. Dodać cebulę, jajka, roztopione masło oraz mleko, w którym moczyła się bułka. Przyprawić solą i pieprzem.
Wyrobić na jednolitą masę. Z masy dłońmi formować kotlety, panierować je w tartej bułce i smażyć na oleju. Podawać z ziemniakami z wody oraz surówką z kapusty, pora i marchewki.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości