A teraz jak to mówią- coś z zupelnei innej beczki i nie będzie to śledź:) A propos śledzia i beczki - podobniez trudno dostać, ale nie wiem.
W każdym razie dziś ruszymy zapiekanki i będzie to:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 10 minut
Kaloryczność: 670 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- opakowanie lazanii (50 dag)
- Sos beszamelowy:
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz biały
- nadzienie:
- cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 25 dag brokułów
- cukinia
- 3 kolorowe papryki
- 50 dag filetów z piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- puszka pomidorów
- kostka bulionu warzywnego
- 25 dag mozzarelli
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Zrobić sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut.
Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lazanii, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać 45 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane ziołami, np. bazylią lub oregano.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości