1. Białka roślinne zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc takie , których organizm człowieka nie jest w stanie sam sobie wytworzyć i musza one być dostarczone w pokarmie ; ( aminokwasy endogenne- też niezbędne są wytwarzane przez organizm człowieka).
Przykład:
- przeliczyłem zawartość bezwzględną aminokwasów na umowne 100 jednostek masy tak aby pokazać-że także proporcje zawartości aminokwasów egzogennych dla niektórych produktów roślinnych -tu : pestki dyni - są podobne jak w mięsie:
https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3066/2
2. Owszem tzw, indeks wartości białek (angAmino Acid Score) jest w pokarmach zwierzęcych z reguły ( poza wyjątkami- jak pestki dyni) znacznie wyższy niż dla pokarmów roślinnych)
brokuł - indeks wartości białka - 112
zawartość białka -13%
https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2357/2https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2357/2
quinoa- indeks wartosci białka - 106 ; zawartośc białka 15%
https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10352/2
ale nie ma to praktycznego znaczenia, gdyż w organizmie białko jest rozkładane na aminokwasy a organizm sam buduje z nich białko, korzystając zasobów dostarczanych w pokarmach -ale niekoniecznie w jednym produkcie i niekoniecznie w jednym posiłku ! ; tak więc zjadając różnorodne produkty roślinne dostarczamy pełną pulę i we właściwej ilości - aminokwasów egzogennych
dawno to ustaliła dietetyka:
https://health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf
Nauka: ""Dawniej białko pochodzenia
roślinnego... traktowane było jako mniej wartościowe
niż białko pochodzenia zwierzęcego. Obecnie jednak
rozróżnienie to zostało powszechnie zarzucone"."
The Lancet 1969
***
ale nadal panuje w tej kwestii niewiedza i uprawiana jest dezinformacja
przykład z portalu gdzie reklamowane są odżywki:
Które białko najlepsze roślinne czy zwierzęce? - różnice
Skład białek jest także bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz sprawności intelektualnej. Okazuje się , że w białkach jaj, mięsa, mleka oraz ryb znajdują się wszystkie niezbędne do tych celów aminokwasy. Pełnowartościowe białko, które jest bogate w aminokwasy siarkowe zapewnia większy pobór przez mózg tryptofanu oraz aminokwasów rozgałęzionych, a więc leucyny, izoleucyny, waliny. Ponadto poprawia koncentrację, refleks oraz czujność. Białka roślinne są bardzo ważne w diecie i u osób, które nie uprawiają intensywnie sportu mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko. Jednakże u sportowców, zwłaszcza wyczynowych to pełnowartościowe białko zwierzęce powinno być nieodłącznym elementem diety.
a**
to porada dietetyka !!
Białko zwierzęce należy do kategorii białka pełnowartościowego, znajduje się ono w produktach takich jak mięso, ryby, jaja, owocach morza, mleku i jego przetworach. Białko zwierzęce posiada w swoim składzie szereg niezbędnych nam aminokwasów.
a to inny:
Trzeba jednak pamiętać, że białka zwierzęce zawierają wszystkie aminokwasy endogenne i próba całkowitego zastąpienia ich białkami roślinnymi wymaga dużej wiedzy i zaangażowania, a i tak nie daje gwarancji, że skomponowany posiłek będzie zawierał komplet niezbędnych aminokwasów.
a nawet tu: !!
http://www.uwm.edu.pl/kmizj/wp-content/uploads/2012/04/Kontrowersje-wok%C3%B3%C5%82-bia%C5%82ek-diety.pdf
3. Dieta współczesnego człowieka w krajach rozwiniętych, czy to z udziałem produktów zwierzęcych czy zróżnicowana dieta roślinna dostarczają więcej białka niż jest to niezbędne; nadmiar białka jest spalany , wydalany czy przekształcany w inne związki przez organizm
HOW MUCH PROTEIN DO WE NEED?
The US Academy of Nutrition and Dietetics 2016 position paper emphasised that “vegetarian, including vegan, diets typically meet or exceed recommended protein intakes, when caloric intakes are adequate”, a finding supported by multiple studies that have analysed the protein intakes of vegetarian and vegan populations across the world.