Mieszczuch7 Mieszczuch7
1637
BLOG

Śmierć i epidemia po spożyciu koszernego mięsa. Ministrowi Ardanowskiemu pod rozwagę

Mieszczuch7 Mieszczuch7 Rolnictwo Obserwuj temat Obserwuj notkę 101

The New York Times donosi, że w Nowym Jorku po zjedzeniu koszernych kurczaków jedna osoba zmarła, a 17 było chorych z powodu zakażeń salmonellą. Poza Nowym Jorkiem odnotowano także wiele ciężkich przypadków zakażeń z hospitalizacją w Pensylwanii, Maryland i Wirginii. Wybuch epidemii miał miejsce we wrześniu 2017 r., a trwała ona do czerwca 2018 r. Odpowiedzialnym jest największy producent koszernego drobiu w USA - Empire Kosher Poultry Inc. [od 2015 r. działa jako spółka zależna The Hain Celestial Group, Inc]. Ze strony tej firmy dowiadujemy się, że sponsoruje ona nagrody dla dziennikarzy i artystów, seminaria z udziałem sekretarza USA ds. rolnictwa oraz tradycyjne żydowskie eventy w Białym Domu. To wpływowa firma, którą stać na mocną reklamę i zapewne na wiele więcej, by utrzymywać zwolenników produkcji koszernego drobiu. Tymczasem po przeprowadzonej kontroli Departament Stanu ds. Rolnictwa i Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcja Żywności w ostatni piątek wydały ostrzeżenie o zagrożeniu zdrowia publicznego "ze względów bezpieczeństwa w sytuacji poważnych wątpliwości". 

Ta epidemia zakażeń salmonellą w USA powinna być ważnym sygnałem alarmowym dla polskiego rządu i dla opinii publicznej w naszym kraju. Jednak nowy minister rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski, wydaje się ulegać lobby producentów mięsa halal i koszer. Zapowiedział on wycofanie projektu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, złożonego ledwie w listopadzie ubiegłego roku, który miał wprowadzić zakaz uboju rytualnego. Taka wolta ministra jest bardzo dziwna: to działacze PSL wspierali zwyczajowo rzeźnicze lobby, a PIS z prezesem Jarosławem Kaczyńskim odwrotnie, było za zakazem uboju rytualnego, przeciw znęcaniu się nad zwierzętami. 

Ardanowski mówi o jakichś konsekwencjach takiego zakazu dotyczących eksportu na rynek muzułmański i izraelski oraz o rzekomych protestach rolników. Po pierwsze nie sądzę, by było najszczęśliwszym dla polskiego rolnictwa szukanie odbiorcy na tak odległych i niestabilnych rynkach. Po drugie, jak na mój nos, to sprawa brzydko pachnie, wygląda na "kupowanie" sobie ustawy przez lobby rzeźnicze, które jest pasożytem żywiącym się krwią i potem rolników. Rozciąganie ewentualnego negatywnego wpływu zakazu uboju na rolników, hodowców, to czysta manipulacja - w rzeczywistości stratą biznesu zagrożeni są rzeźnicy. Rolnik hodujący zwierzę od jego narodzin, karmiący i opiekujący się nim, nie może być obojętny na okrucieństwa, jakie mają miejsce w rzeźniach. Polskie mięso sprzedawałoby się dużo lepiej, gdyby było pewne, że jest produkowane bez okrucieństwa i uśmiercania zwierząt w długotrwałych mękach. Czyste i bezpieczne byłoby bardziej cenione. Takie ekologiczne podejście promuje Unia Europejska i można by ubiegać się o dodatkowe pieniądze w zamian za zakaz uboju rytualnego. Akurat teraz jest ten moment, gdy należałoby najbardziej walczyć o taki kształt Wspólnej Polityki Rolnej, który dałby szanse dla polskiego rolnictwa ekologicznego i polską czystą żywność. 

Jak widać z powyższego przykładu amerykańskiej Empire Kosher Pountry, przedsiębiorcy stosujący ubój rytualny nie tylko mordują zwierzęta z pełnym okrucieństwem, ale nie stosują również zasad bezpieczeństwa i higieny, powodując groźne epidemie. Czy chcemy, by polskie mięso dostało też taką etykietę brudnego i niebezpiecznego? By w ten sposób utraciło swą sławę i renomę jednego z najlepszych, najsmaczniejszych na świecie? Czy zysk pojedynczych firm rzeźniczych ma przeważać nad jakością naszej żywności, zdrowiem i bezpieczeństwem konsumentów? 

Czy wiecie, czym jest w praktyce ubój rytualny? Zwierzęta umieszczane są w specjalnych klatkach, gdzie są unieruchamiane i wieszane na hakach kopytami do góry. Przecinany jest przełyk bez naruszenia kręgów i tętnic kręgowych, które podtrzymują ukrwienie mózgu. Zwierzę nie traci świadomości, jest przytomne, cierpi i walczy, szamoce się w długiej agonii. Owce tracą przytomność po 20 sekundach, bydło po 2 minutach a drób po 2,5 min. Czasem dłużej... 

+https://www.nytimes.com/2018/08/29/nyregion/one-dead-17-sickened-from-salmonella-linked-to-kosher-chicken.html?smid=tw-nytimes&smtyp=cur

++https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo/uboj-rytualny-w-polsce-nie-zostanie-zakazany,998.html

+++projekt dot. zakazu uboju rytualnego - http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/64DF84DB7D37519FC12581080055E079/%24File/1509.pdf


Mieszczuch7
O mnie Mieszczuch7

„Jedenaście dni temu dość mało znany bloger Mieszczuch7 napisał bardzo ciekawą notkę p.t. "Nowy mur - warszawski". Jako pierwszy zauważył on, że dzięki stalowym barierkom Pałac Prezydencki zaczął przypominać warowną twierdzę. Porównał on to do muru oddzielającego Żydów od Palestyńczyków oraz do wysokich płotów, które rozdzielają katolików i protestantów w Belfaście. Później także inni publicyści /n.p. Johny Pollack/ czynili podobne porównania, ale Mieszczuch7 był pierwszy. Jego poprzednia notka o ataku na niezawisłość Rzecznika Praw Obywatelskich też była bardzo interesująca. Warto zaglądać na ten blog.” elig, 28.08.2010

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Gospodarka