OniONas OniONas
398
BLOG

Polak gotuje dla irlandzkich kibiców

OniONas OniONas Rozmaitości Obserwuj notkę 0

 Dziennikarz irlandzkiego "Irish Examiner" odwiedza Artura Cyronka, poznańskiego szefa kuchni, odpowiedzialnego dawniej za kuchnię w ambasadzie Irlandii. Dziś Artur uczy polskich kucharzy, jak dbać o gości z Irlandii, którzy pojawili się w naszym kraju, aby dopingować swojej reprezentacji piłkarskiej.

 

Zadaniem Artura było poinstruować naszych rodzimych kucharzy, którzy mieli zająć się przygotowywaniem posiłków dla fanów piłki nożnej z Irlandii. W tej drugiej grupie znalazł się także Conall O Fatharta, dziennikarz który postanowił przeprowadzić z nim wywiad.

 

„Polacy raczej nie przepadają za smakiem tradycyjnego irlandzkiego śniadania.” – powiedział Artur. „Trudno jest nauczyć ich gotować takie potrawy, ten styl bardzo różni się od naszego.”

 

W dalszej części wypowiedzi polski kucharz opowiada o tym, jak musiał tłumaczyć kolegom po fachu na czym polega irlandzka wersja tosta. Jednak najtrudniejsze – jak twierdzi Artur – było dla jego „uczniów” zrozumienie czym jest tradycyjne śniadanie irlandzkie. W Polsce pora śniadania kończy się około godziny 10.30. Irlandczycy traktują swoje śniadanie (tzw. „full Irish”) jako uniwersalny posiłek na każdą porę dnia.

 

Więcej informacji na temat tego, jak widzą Polskę i Polaków obce media na www.onionas.pl

 

OniONas
O mnie OniONas

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości