Ewa Konecka-Matyjek stworzyła raport higieny, biorąc pod uwagę higieniczność spożywanych przez pacjentów posiłków w polskich szpitalach. Jej badania są o tyle ważne, iż pacjenci z osłabionym systemem immunologicznym są o wiele bardziej narażeni na działanie bakterii, niż pozostałe grupy.
W raporcie wzięte zostały pod uwagę 732 szpitale, w których średnio pacjenci pozostawali 5,9 dnia i większość z nich spożywała dania przygotowane w szpitalu. Jednak dokładna analiza próbek z 10% szpitalnych kuchni pokazała, że ogólna liczba bakterii w daniach tam serwowanych przekracza przyjęte normy, a 25.5% zupełnie ich nie spełnia! Wyniki dają zatem do zrozumienia, że standard szpitalnej kuchni powinien się podnieś. Pytaniem jest jednak, jak wygląda higiena w kuchni przeciętnego Polaka, skoro większość z badanych skorzystała, spożywając posiłki w szpitalu...?
Więcej wiadomości na temat tego, jak Polskę i Polaków opisują zagraniczne media znajdziecie na portalu www.onionas.pl.
Polecamy także:
Inne tematy w dziale Polityka