Salers (AOC)/Druga Płeć
Salers (AOC)/Druga Płeć
Druga Płeć Druga Płeć
416
BLOG

Nie ma to jak poczuć się francuską krową

Druga Płeć Druga Płeć Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Ta przyjemność nie jest dla Antka. Niestety. Przynajmniej narazie. Ma alergię na białka mleka krowiego, owczego i koziego. Dlatego chowam się po kątach i cichcem go degustuję, by nie robić mu smaku. Albo czekam na wieczorową porę, jak dziś, gdy spokojnie mogę usiąść i podelektować się tym cudownym serem.

Salers, bo o nim mowa, z wyglądu twardy, w ustach rozpływa się pozostawiając wilgotny i tłusty smak orzechów laskowych, który przekształca się w niecodzienne doświadczenie jedzenia świeżych górskich ziół i kwiatów. Czyli jednym słowem można poczuć jak to jest być francuską krową rasy Salers właśnie, wypasaną w górach Cantalu. Całe doświadczenie domyka pikantna kwaskowatość soli, która sprawia, że jest to mocny, wyrazisty i ostry ser. Doskonale smakuje popijany lekkim wytrawnym czerwonym winem...

I już mnie nie ma, mniam, mniam.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości