Rozmaitości 29.12.2014, 19:49 Słówko w sprawie szampana Zbliża się Nowy Rok, a więc jest to chyba najlepsza pora, aby napisać kilka słów o trunku, którym będziemy wkrótce wznosili toasty: za pomyślność, za to, żeby był lepszy, a nie gorszy, za zdrowie i na zdrowie, a...
Rozmaitości 22.12.2014, 19:31 Słówko w sprawie pieczenia w soli Zgodnie z tytułem, chcę przedstawić moją propozycję pieczenia w otulinie solnej, w której jak się dobrze uprzeć, to można przyrządzić prawie wszystko. Podobno jako pierwsi, tak piekli już Chińczycy tysiące lat temu, co...
Polityka 19.12.2014, 21:44 Niemierzalni są wśród nas Tę króciutką notkę pragnę zadedykować wszystkim, którzy pisali, piszą lub będą pisali o ostatnich wyborach samorządowych. Otóż wszelkie spekulacje na temat jakichś tajemniczych wzlotów i upadków...
Rozmaitości 18.12.2014, 19:41 Słówko w sprawie trzech majonezów Niby bez majonezu można żyć, ale przy świątecznym stole obyć się bez niego - nie sposób, dlatego też, pozwolę sobie napisać o domowym majonezie, ale nie w wersji klasycznej, takiej jaką przedstawiła znakomicie pani Animela w...
Społeczeństwo 16.12.2014, 19:34 Pendolino – czyli skok w bok Postanowiłem właśnie wybrać się do Katowic, a zachęcany kampanią reklamową, jako środek lokomocji wybrałem Pierwszorzędne Koleje Polskie (PKP). Natychmiast tedy zasiadłem do komputera, aby drogą kupna nabyć prawo do...
Rozmaitości 9.12.2014, 19:41 Słówko w sprawie pewnego koktajlu Wiele lat temu miałem okazję uczestniczyć w raucie, wydanym przez ambasadę Peru, z okazji jakiegoś ważnego święta narodowego. Tam właśnie podano jeden z najbardziej zdradliwych napojów alkoholowych, jakim jest „pisco...
Rozmaitości 5.12.2014, 19:56 Słówko w sprawie chleba na kefirze W poprzedniej notce pisałem o warzeniu sera z kefiru na grzybku tybetańskim i podczas dyskusji pani Animela wyraziła zainteresowanie chlebem na kefirze, czując się tedy zobowiązany do złożenia wyjaśnień, niniejszym je czynię. Czy...
Rozmaitości 1.12.2014, 19:20 Słówko w sprawie sera białego I Archeolodzy odkryli, że pierwszy ser, jaki znała ludzkość, uwarzony został około 7500 lat temu na… Kujawach. Co więcej, ten neolityczny serek był podobno gatunkowo zbliżony do mozzarelli, którą włoska Kampania wpisała,...