Polityka 11.11.2014, 18:30 Chytrze bydlą z pany kmiecie Tu wskazać trzeba na przedwcześnie zeszłą notkę pt. "Znowu bydło" nieocenionego i nadal niedocenionego Józefa M.. „Znowu bydło” miało się wpisać w chór słusznie oburzonych Marszem...
Rozmaitości 7.11.2014, 19:38 Słówko w sprawie zupy rybnej Ta notka miała być na zupełnie inny temat, ale wywołany zostałem przez moich drogich Gości do tablicy w sprawie potraw rybnych. Tak więc rzecz będzie o zupie z zimnokrwistych, co tytuł notki zwiastuje. Czy podstawą...
Rozmaitości 2.11.2014, 19:37 Słówko w sprawie masła orzechowego Masa z orzeszków ziemnych, nazywana masłem orzechowym, zrewolucjonizowała obyczaje śniadaniowe Amerykanów za sprawą pana Johna Kellogga, który sto lat temu (z okładem), poszukując zdrowych produktów, wpadł na...
Rozmaitości 17.10.2014, 20:07 Słówko w sprawie kremu z ziemniaków Zeszłej jesieni, na jarmarku w konstancińskim Parku Zdrojowym, spróbowałem potrawy, którą była dość gęsta zupa, w niezbyt sympatycznym, szarym kolorze, okraszona odrobiną podsmażonego boczku z cebulą. Ta...
Rozmaitości 14.10.2014, 19:44 Słówko w sprawie ostryg Powszechnie wiadomo, że jednym z podstawowych obowiązków rasowych celebrytów jest spożywanie ostryg przy każdej sposobnej okazji. Zważywszy zaś, że ci najbardziej znani z tego, że są znani, mają nieskończoną ilość...
Rozmaitości 9.10.2014, 19:56 Słówko w sprawie schabowego II Napisałem w poprzedniej notce, że będzie miała ona kontynuację, ponieważ temat wyczerpany nie został. W komentarzach zaś, obiecałem wspomnieć o feldmarszałku Radetzkym, a to z powodu jego roli w dowodzeniu wyższości...
Rozmaitości 7.10.2014, 20:40 Słówko w sprawie schabowego I W czasach peerelu dyżurny schabowy był na liście obowiązkowych dań restauracyjnych. Podawano go w Grand Hotelu w Sopocie i w geesowskich knajpach w dziurach zabitych dechami, a im niższa była kategoria lokalu, tym kotlet okładano...
Rozmaitości 5.10.2014, 17:15 Słówko w sprawie ryżu O ryżu? Teraz, to już nieco przesadziłem, bo ja tu właściwie chcę nie tyle o ryżu, ale o jednej, jedynej ryżowej potrawie, która jest dla mnie jego kwintesencją - mianowicie o mediolańskim risotto. „Risotto alla...