(Netflix zakazuje współdzielenia kont. Fot. Canva)
(Netflix zakazuje współdzielenia kont. Fot. Canva)

Netflix więcej zarobi. Koniec z udogodnieniem dla klientów

Redakcja Redakcja Seriale Obserwuj temat Obserwuj notkę 18
Netflix wdrożył właśnie w Polsce długo zapowiadaną funkcję dotyczącą współdzielenia kont. W myśl nowych zasad, użytkownicy będą mogli jedynie oglądać filmy i seriale w ramach jednego gospodarstwa domowego. Platforma podała również kwotę nowej dopłaty do abonamentu.

Współdzielenie kont na Netflix to popularna metoda na oszczędzanie pieniędzy. Serwis od jakiegoś czasu próbuje jednak walczyć z użytkownikami "na gapę" i pierwsi mogli przekonać się o tym użytkownicy platformy w krajach Ameryki Łacińskiej i Południowej. To właśnie tam wprowadzono dodatkową płatność dla subskrybentów, udostępniających swoje profile osobom spoza ich gospodarstw domowych.

Przyszedł czas na Polskę 

We wtorek późnym wieczorem od klientów Netflixa w Polsce spłynął komunikat, w którym platforma informuje, że nowe prawo zostaje wprowadzone również w naszym kraju. Możemy wyczytać w nim, że Netflix od teraz przeznaczony jest jedynie dla osób z jednego gospodarstwa domowego i że wszystkie osoby z tegoż gospodarstwa mogą oglądać treści Netfliksa bez względu na miejsce pobytu. 


Platforma wprowadza zakaz współdzielenia kont, ale reklamuje to "wprowadzeniem nowych funkcjonalności, które sprawią, że zarządzanie kontem stanie się jeszcze łatwiejsze". Mowa tutaj o takich funkcjach, jak: "Przenieś profil" oraz "Zarządzaj dostępem i urządzeniami".

Nowa dopłata 

Netflix pozostawia jednak możliwość udostępnienia swojego konta osobie, która z nami nie mieszka. Koszt dodatkowego użytkownika to "jedyne" 9.99 złotych. Warto tu jednak przypomnieć, że np. za Amazon Prime Video zapłacimy 49 zł rocznie, a nową platformę streamingową  SkyShowtime 12,49 zł w promocji. 

Jak Netflix będzie weryfikował? 

Szczegółowe zasady korzystania z platformy w ramach jednego gospodarstwa domowego Netflix ogłosił w Polsce już na początku stycznia. Wynika z nich, że w celu weryfikacji będzie wysyłał właścicielom profili czterocyfrowe kody, e-mailem lub SMS-owo. Następnie wspomniany szyfr użytkownik będzie musiał wpisać na urządzeniu, na którym korzysta z serwisu. 

MP

(Netflix zakazuje współdzielenia kont. Fot. Canva)

Czytaj dalej:

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj18 Obserwuj notkę

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura