amelia niezgoda amelia niezgoda
224
BLOG

Pierogi z soczewicą

amelia niezgoda amelia niezgoda Rozmaitości Obserwuj notkę 13

Te pierogi to delikatny eksperyment ponieważ do tej pory jeszcze takich nie robiłam. Wychodzi z poniższych składników ok. 40-50 pierogów. Ciasto zagniotłam jak zwykle z:

 

Składniki na pierogi

 

mąki (około pól kilo, może trochę więcej), wody (około pół szklanki), oleju 2-3 łyżki, soli około łyżeczki). Nigdy nie stosuję sztywnych proporcji – staram się tylko by ciasto po wyrobieniu było miękkie i łatwo odchodziło od ręki.

 

Składniki na nadzienie

 

około ½ szklanki soczewicy zielonej

2 małe cebulki

1 ząbek czosnku

1 jajko

sól, pieprz, przyprawy ziołowe według upodobania, olej

pól ugotowanej marchewki (opcjonalnie)

 

Sposób wykonania

 

Soczewicę namoczyłam, po kilku godzinach moczenia gotowałam przez około pól godziny, aż do miękkości.

Na patelni, na oleju zeszkliłam cebulę i czosnek. Marchewkę można ugotować z soczewicą, ja miałam z rosołu. Wszystkie składniki zmiksować (soczewicę wcześniej odcedzić), albo przekręcić przez maszynkę. Dodać roztrzepane jajko. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie dosypać bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami ziołowymi. Teraz tylko rozwałkować ciasto, wykroić w nim kółeczka szklanką albo czymś takim, wsadzić w każde kółeczko odrobinę nadzienia, zakleić, dekoracyjnie brzegi powyginać i wrzucić na wrzątek by się pogotowały, aż do wypłynięcia.

 

Nadzienia zapewne zostanie, ale można go jeszcze do innych rzeczy wykorzystać jak np. pasztet (przepis jutro) albo zupa etc.

 

Smacznego!

Ryba po grecku i inne przepisy tutaj

prowadzę blog Amelia007<-->TUTAJ Licznik działa od 5.10.2013 Moja stronka o gotowaniu

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (13)

Inne tematy w dziale Rozmaitości