Chiny mają jeden z najniższych wskaźników otyłości na świecie mimo iż są najbardziej zaludnionym krajem na kuli ziemskiej. Tak było aż do pojawiennia się w Państwie Środka „ szybkiej żywności”. Warto zapytać, w jaki sposób kultura skierowana w stronę zdrowego odżywiania pomaga Chińczykom utrzymać idealną wagę? Sekret tkwi w stylu ich życia, a także w ich nastawieniu do jedzenia. Chińska kuchnia jest pomnikiem bogatej i starej cywilizacji. Jej historia, ewolucja i różnorodność są przedmiotem wielu badań.
Zapraszam na tradycyjne chińskie metody odchudzania
Akupunktura :
Często jest to ignorowane, ale Chińczycy również stosują akupunkturę jako metodę przyspieszająca odchudzaniu. Dzisiaj ta starożytna technika jest niemal w zasięgu wszystkich. Według chińskiej tradycyjnej medycyny otyłość jest objawem braku równowagi układu trawiennego. Właściwie do końca nie jest jasne, czy akupunktura pomaga zmniejszyć apetyt? Ale z pewnością zwiększa metabolizm i poprawia działanie układu trawiennego.
W ostatnich latach zmiany tradycyjnych zwyczajów żywieniowych i gospodarczych doprowadziły do wzrostu liczby osób z nadwagą w Chinach (około 10 do 13% populacji). Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone, dostępne w takich „instytucjach” jak KFC, Mc Donald ... oraz napoje rodem z kraju wuja Sama, stopniowo „pomogły zatuszować” chiński kulinarny krajobraz, oparty na autentycznej i zrównoważonej tradycyjnej recepturze.
Niniejsza sytuacja skłoniła adeptów chińskiej tradycyjnej medycyny, a szczególnie zwolenników akupunktury, do bliższego przyjrzenia się roli jaką ta praktyka może odgrywać w utracie wagi. Przeprowadzono badania i pierwsze wyniki podkreślają, że leczenie akupunkturą przeprowadzone stosunkowo wcześnie, tuż przy pierwszych oznakach klinicznych otyłości, może stopniowo zatrzymać przybranie na wadze i pomóc osobom cierpiącym na tę chorobę schudnąć.
Podobne programy działają równolegle na całym świecie. Niektóre z uzdrowisk oferują akupunkturę jako rozwiązanie pozwalające schudnąć bez ubocznych konsekwencji. W programie zawarta jest seria sesji połączona z ćwiczeniami oddechowymi oraz ze spersonalizowaną diagnozą diety. Niemniej jednak zmiana stylu życia jest priorytetem. Kilka codziennych ćwiczeń i mądry wybór jedzenia jak ważnym aspektem. Najnowsze badania proponują dietę w oparciu o profil genetyczny, osobowość i ulubione potrawy. Ta metoda pozwala dokładnie określić ile i jak często można nawet odbiec od codziennego rygoru żywnościowego. Należy pamiętać, że wszystkie metody odchudzania są stopniowe i powolne. Herbata, akupunktura lub odżywianie to potężne narzędzia wspierające, które pomagają osiągnąć osobisty cel podczas indywidualnej podróży do zdrowszego życia.
Lecznicze odżywianie
Wbrew pospolitym poglądom, chińskie lecznicze jedzenie nie skupia w sobie tylko składników i leków ziołowych. Jest ono dobierane ze szczególną starannością na podstawie teorii tradycyjnej medycyny chińskiej. Może pomóc, leczyć i zapobiegać chorobom oraz sprzyjać jednocześnie zachowaniu zdrowia. Dlatego kuchnia chińska jest dobrze znana z używania wielu składników, które stymulują pracę organizmu.
Są nimi słynny żeń-szeń, cynamon, imbir lub kora eukomii wiązowatej.
W podonby sposób skórki owoców cytrusowych, jagody głogu i magnolia zostały włączone do składników zapobiegających gromadzenie się tłuszczu w organiźmie. Jest to leczenie, które można podjąć w dowolnym momencie i na całe życie, bez obawy o uboczne skutki.
Komentarze