Grim Sfirkow Grim Sfirkow
315
BLOG

Gęś na św. Marcina

Grim Sfirkow Grim Sfirkow Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Niepodległość można świętować na różne sposoby. Można np. iść w Marszu Niepodległości, można spotkać się celem śpiewania piosenek patriotycznych. Ja mam propozycję inną - kulinarną. Amerykanie na swoje Święto Dziękczynienia, zabijają indyki. W Polsce - a także w wielu innych krajach europejskich - tradycyjnym posiłkiem na 11 listopada , czyli na św. Marcina jest pieczona gęś. Jest to dzień św. Marcin z Tours, jednego z najstarszych świętych, czczonych zarówno w kościele katolickim jak i prawosławnym.

Obyczaj świętowania św. Marcina jest związany z kalendarzem rolniczym i pasterskim. Był to tradycyjnie dzień końca prac polowych oraz rozliczeń z powinności feudalnych. Było więc co świetować. Sam obyczaj tuczenia i zabijania gęsi ma się wywodzić z Francji. Czy tak jest naprawdę, to trudno dociec, bo gęsi hodowano w całej Europie, a kalendarz rolniczy też mniej więcej wszędzie jest taki sam.

Zachęcam o odświerzenia starego, średniowiecznego obyczaju, tym bardziej, że gęś jest bardzo smaczna, a gęsi tłuszcz ma właściwości lecznicze. Zapraszam też do polubienia na FB strony "gęsina na św Marcina"  .

Popieram prawo własności, JOW, niskie podatki, przejrzyste prawo, karanie przestępców. Jestem przeciw uchwalaniu prawa, którego nikt nie będzie przestrzegał (poza frajerami). Nie mam nic przeciw skandynawskiemu modelowi państwa, o ile jego wprowadzanie rozpocznie się od przywrócenia monarchii.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości