Pani Enka Pani Enka
1737
BLOG

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

Pani Enka Pani Enka Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

Niektóre japońskie desery powstały dawno temu, zanim poznano cukier. Do przygotowania słodkości wykorzystywano wtedy słodką fasolkę i ryż. Te ciekawe i charakterystyczne dla Japonii sposoby słodzenia deserów, praktykowane są do dziś. W okresie późniejszym zaczęto też do tego typu wyrobów dodawać cukier a w obecnych czasach pojawiają się  w Japonii również „obce” , ale zaadoptowane smakołyki z cukrem. Oto niektóre z wybranych japońskich deserów, znane od setek lat i współczesne.

 

 

Dango (jap. 団子, lub だんご)

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

– są to tradycyjne kluseczki,  które podaje się do zielonej herbaty zamiast ciasteczek.  Kluseczki te często robione są z mochiko, czyli mąki ryżowej a czasem z mąki ziemniaczanej. Wyglądem przypominają mochi. Są jadane na różne sposoby przez cały rok, zależnie od pory roku. Na słodko, kwaśno lub po prostu tylko w sosie sojowym.

 

 

Dorayaki (jap. どら焼き)

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

– jest to bardzo słodki japoński deser zwany również wagashi, znany w Japonii już od okresu Edo (1603- 1868). Jego cechą charakterystyczną jest to, że pomiędzy dwa ciastka wkłada się słodką pastę z fasoli azuki zwaną anko. Ciastka będące tworzywem derayaki to po prostu grubsze niż nasze, niewielkie naleśniczki, usmażone na oleju. Młodzi, obecnie zamiast smarować je anko, preferują nutellę lub dżem.

 

 

Mochi (jap. 餅)

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

 –  znane również jako mochitsuki, to ciastka robione z klejącego ryżu lub z mochiko, czyli mąki ryżowej. Są nadziewane pastą anko lub owocami, często truskawkami i chętnie posypane sojowym proszkiem.

 

 

Mont Blanc  zwany również Waguri Mont Blanc

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

– jest to bardzo popularny deser w Japonii, który tam przywędrował z Włoch. Przygotowuje się go ze słodzonego puree z kasztanów i czasem z dodatkiem bitej śmietany.

 

 

Castella – (jap. カステラ)

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

- to beztłuszczowe ciasto wykonane z cukru, mąki, jaj i syropu skrobiowego. Dietetyczne.

 

 

Crepes

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

 – to cienki, beztłuszczowy  naleśnik, rodem z Francji, zwinięty w rulon lub kopertkę, podawany z nadzieniem – owocami, bitą śmietaną, czekoladą i lodami lub po prostu (obecnie) z nutellą.

 

 

Coffe jelly (コーヒーゼリー, kōhī zerī)

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

– to galaretka zrobiona z czarnej kawy, na którą można położyć bitą śmietanę,  lody, owoce, lub co kto chce.

 

 

Honey toast

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

– to duża karmelizowana grzanka lub chlebek z dodatkiem lodów, owoców i innych, jakie dusza zapragnie, słodkości.

 

 

Namagashi (jap.生菓子)

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

–  to pewien rodzaj ryżowych przekąsek serwowanych w czasie ceremonii herbacianej, które są często komponowane z galaretką z naturalnych składników czy żelatyną.

 

 

Imagawayaki (jap.今川焼き)

Japońskie desery serwowane w czasie ceremonii herbacianej

– jest to gruby naleśnik podobny do naszego pączka lub muffina,  wypełniony przeróżnymi nadzieniami, począwszy od tradycyjnych, słodkich, do curry, majonezu, warzyw i nawet ziemniaków.

http://blog.wagashi-net.de/tag/japanese-dessert/

http://japoland.pl/blog/polski/popularne-japonskie-desery/

 

 

Pani Enka
O mnie Pani Enka

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości