
Niektóre japońskie desery powstały dawno temu, zanim poznano cukier. Do przygotowania słodkości wykorzystywano wtedy słodką fasolkę i ryż. Te ciekawe i charakterystyczne dla Japonii sposoby słodzenia deserów, praktykowane są do dziś. W okresie późniejszym zaczęto też do tego typu wyrobów dodawać cukier a w obecnych czasach pojawiają się w Japonii również „obce” , ale zaadoptowane smakołyki z cukrem. Oto niektóre z wybranych japońskich deserów, znane od setek lat i współczesne.
Dango (jap. 団子, lub だんご)

– są to tradycyjne kluseczki, które podaje się do zielonej herbaty zamiast ciasteczek. Kluseczki te często robione są z mochiko, czyli mąki ryżowej a czasem z mąki ziemniaczanej. Wyglądem przypominają mochi. Są jadane na różne sposoby przez cały rok, zależnie od pory roku. Na słodko, kwaśno lub po prostu tylko w sosie sojowym.
Dorayaki (jap. どら焼き)

– jest to bardzo słodki japoński deser zwany również wagashi, znany w Japonii już od okresu Edo (1603- 1868). Jego cechą charakterystyczną jest to, że pomiędzy dwa ciastka wkłada się słodką pastę z fasoli azuki zwaną anko. Ciastka będące tworzywem derayaki to po prostu grubsze niż nasze, niewielkie naleśniczki, usmażone na oleju. Młodzi, obecnie zamiast smarować je anko, preferują nutellę lub dżem.
Mochi (jap. 餅)


– znane również jako mochitsuki, to ciastka robione z klejącego ryżu lub z mochiko, czyli mąki ryżowej. Są nadziewane pastą anko lub owocami, często truskawkami i chętnie posypane sojowym proszkiem.
Mont Blanc zwany również Waguri Mont Blanc


– jest to bardzo popularny deser w Japonii, który tam przywędrował z Włoch. Przygotowuje się go ze słodzonego puree z kasztanów i czasem z dodatkiem bitej śmietany.
Castella – (jap. カステラ)

- to beztłuszczowe ciasto wykonane z cukru, mąki, jaj i syropu skrobiowego. Dietetyczne.
Crepes

– to cienki, beztłuszczowy naleśnik, rodem z Francji, zwinięty w rulon lub kopertkę, podawany z nadzieniem – owocami, bitą śmietaną, czekoladą i lodami lub po prostu (obecnie) z nutellą.
Coffe jelly (コーヒーゼリー, kōhī zerī)

– to galaretka zrobiona z czarnej kawy, na którą można położyć bitą śmietanę, lody, owoce, lub co kto chce.
Honey toast

– to duża karmelizowana grzanka lub chlebek z dodatkiem lodów, owoców i innych, jakie dusza zapragnie, słodkości.
Namagashi (jap.生菓子)

– to pewien rodzaj ryżowych przekąsek serwowanych w czasie ceremonii herbacianej, które są często komponowane z galaretką z naturalnych składników czy żelatyną.
Imagawayaki (jap.今川焼き)

– jest to gruby naleśnik podobny do naszego pączka lub muffina, wypełniony przeróżnymi nadzieniami, począwszy od tradycyjnych, słodkich, do curry, majonezu, warzyw i nawet ziemniaków.
http://blog.wagashi-net.de/tag/japanese-dessert/
http://japoland.pl/blog/polski/popularne-japonskie-desery/
Inne tematy w dziale Rozmaitości