Dla wielu osób myśl o zakupie ekspresu do kawy jest synonimem rozwiązania problemu z bardzo dobrą kawą do domu. Ale mało kto zdaje sobie sprawę z zakresu obsługi takiego urządzenia.
W większości przypadków kawa parzona bez takiego urządzenia wcale nie jest gorsza, niż zaparzona w drogim ekspresie. No i na argument koronny podam ostatni etap picia kawy - w przypadku tej parzonej prostymi sposobami wystarczy umyć szklankę czy filiżankę nawet i dwa, trzy dni "po imprezie" i nie będzie z tego powodu żadnego uszczerbku.
W przypadku zaparzenia kawy w specjalizowanym ekspresie trzeba go dość szybko po wykorzystaniu dokładnie umyć, a wiąże się to z rozbieraniem, suszeniem i ponownym złożeniem całego obiegu parzenia kawy... Po rodzinnym przyjęciu na kilkadziesiąt wydanych porcji kawy takie mycie jest oczywistością. Ale, jeżeli ktoś pije tylko jedną małą filiżaneczkę espresso - to takie mycie jest gehenną bez sensu...
Zapraszam do obejrzenia jednego z całej serii filmików poświęconych parzeniu kawy, a sposoby jej parzenia prezentuje barista z palarni kawy DOBRA z niemałym doświadczeniem w branży...
Tu jest film o opanowaniu procedury przygotowania kawy do zaparzenia w dobrym ekspresie do parzenia kawy:
https://www.youtube.com/watch?v=xgDj89UuNUA
Inne tematy w dziale Kultura