ChilliBite ChilliBite
255
BLOG

Erotyk kulinarny

ChilliBite ChilliBite Podróże Obserwuj temat Obserwuj notkę 2
Nie otwierając oczu, obejmujesz ją dłońmi. Najpierw lekko i nienatarczywie dotykasz miękkiej skórki, wyczuwasz opuszkami palców delikatny meszek i znajomą krągłość. Po chwili w nozdrza wdziera się słodki, nieco odurzający aromat. I mimo zamkniętych powiek wyczuwasz aurę słońca, gorącego lata i orzeźwienia. Powoli obejmujesz ją ustami i ostrożnie wgryzasz się zębami. Słyszysz jak pęka skórka, świeży, lepki od słodyczy sok ścieka w kącikach i kapie aż na szyję. Językiem miażdżysz wilgotny miąższ i słyszysz własne, łapczywe przełykanie. Jeszcze jeden kęs i kolejny, ostatnie krople soku zlizujesz z palców. Po chwili otwierasz oczy i widzisz już tylko pobrużdżoną pestkę na  dłoni. Ulotna rozkosz trwała zaledwie mgnienie. Na kuchennym stole wiklinowy koszyk wypełniają rumiane, mechate brzoskwinie. Będziesz smażyć konfiturę, czasem przymykając oczy...
 
 
Zamknąć oczy i oddać umysł we władanie pozostałych zmysłów - dotyk, zapach, smak, słuch - całkiem nowa podróż.... Patrzenie na świat wyłącznie oczyma jest przereklamowane, a wzrok w kuchni czasem przeszkadza. Ilu ciekawych wrażeń możesz doznać słuchając, wdychając aromaty, powoli degustując. Szukając dłońmi i ustami temperatury, konsystencji, smaku. Brzoskwinie są niezwykle erotycznym owocem, nieprawdaż? Chyba jeszcze bardziej niż maliny. Meszek na skórce, sok ściekający po brodzie, zlizywany z palców.  Jedząc dojrzałą brzoskwinię bez użycia noża niemal nie sposób się nie ubrudzić. A powidła z brzoskwiń z rozmarynem są wspaniałe. Niezbyt słodkie, pachnące latem i ogrodem. Rozmaryn wspaniale komponuje się z brzoskwiniami.
 

3 słoiczki po 300ml
1kg dojrzałych brzoskwiń - koniecznie szukaj odmiany o żółtym miąższu
250g cukru żelującego 2:1
1 cytryna
igiełki z 1 gałązki rozmarynu
opcjonalnie ok 40g żelfixu 2:1
 
Brzoskwinie ułóż w dużej misce, zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Zdejmij skórkę, usuń pestki i pokrój miąższ na kawałki. Owoce przełóż do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem żelującym i odstaw na 2 godziny, by puściły sok. 
Brzoskwinie zgnieć widelcem, dodaj lekko posiekane igiełki rozmarynu oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Zagotuj owoce i gotuj na średnim ogniu ok 4 minut. Sprawdź gęstość wylewając powidła na zimny spodeczek. Jeśli są jeszcze zbyt rzadkie, dodaj żelfix, zamieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i przekładaj do wyparzonych suchych słoików. Od razu zakręcaj. Można studzić bez odwracania. Powidła są przepyszne! do gofrów, chrupiącej bagietki, czy grzanek z chałki. Smacznego :)
 
PS. I tak oto zaczyna się zapełnianie półek spiżarni jasnymi dżemami, powidłami i konfiturami. Przed nami jeszcze morze doznań - morele, mirabelki, opale, renklody i melony....
ChilliBite
O mnie ChilliBite

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości