0 obserwujących
32 notki
77k odsłon
  822   0

Sernikobrownie z polką, czyli miłość czekoladowo-malinowa

Lato właśnie postanowiło trochę odpocząć  i to zanim odlecą ptaki. Za oknem szaruga, drżysz na sam widok kołyszących się na wietrze złotawych już liści. Smętek stoi ci za plecami i smęci, a ty nie umiesz go przegonić. Na biurku stos klasówek do sprawdzenia, fura papierów do przeczytania, albo projekt, który miał być skończony już tydzień temu.  No niechby się coś dobrego wydarzyło....

 

Stoisz z nosem przy szybie i zastanawiasz się, czy już wyciągnąć z garderoby szary, gruby sweter z dużymi guzikami, czy wystarczy założyć ciepłe skarpety. Nie chce ci się nawet chleba ukroić, bo samemu nie lubisz jeść. Odłóż skarpety z powrotem na półkę, zamiast słuchać Smętka włącz prześlicznie szepczącą Stacey Kent (teraz niżej klik klik klik)...

Zaparz ulubioną kawę, wyjmij trzy tabliczki deserowej czekolady, świeży twaróg i pudełko pachnących malin specjalnej odmiany - upiecz sernikobrownie :)

To jest taka pyszność, taki mały cud na podniebieniu, że już po pierwszym kawałku się uśmiechniesz, a po drugim poczujesz, że na pewno ktoś cię kocha :o) Doskonałe połączenie czekolady, malin i delikatnej warstwy serowej pozwoli Ci poczuć się lepiej w chwili, gdy pierwsze aromaty dochodzić będą z piekarnika. Ten smak jest absolutnie niezapomniany i od pierwszego kawałka zawsze zawsze będzie Ci się śnił.
Zakochałam się w sernikobrownie kilka lat temu. W marcu 2003 Magazyn Delicious opublikował przepis  autorstwa Valli Little. Potem ktoś z fanów Nigelli zamieścił go na jej stronie, a jeszcze później pojawił się na na polskim forum kulinarnym. Od pierwszego spróbowania, miłość do tego cudnego mariażu czekolady, sera i malin trwa. Koniecznie spróbuj też sernikowego brownie z wiśniami lub połówkami mirabelek! mmmmm


Ciemna, ciężka, wilgotna i mocno czekoladowa warstwa brownie z fantastycznymi orzechami włoskimi, bez których żadne brownie dobrze nie smakuje. Lekka, delikatna warstwa serowa i soczyste, pachnące maliny. zatopione w brązowej chrupiącej skorupce na wierzchu ciasta. Po prostu bosskie....
Gdy lato zbiera się do odejścia na targu można kupić mogą ukochaną odmianę malin - "polka"- są duże, soczyste, jędrne, pachnące i bardzo słodkie. Zapytaj panią na straganie jakie sprzedaje maliny - odmiana "polana" jest bardziej kwaskowa i nie tak aromatyczna. Kupuj polkę! a jeśli tylko masz gdzieś kawałek działki, ogródka, miejsca przy słonecznym płocie - posadź swoje własne dwa krzaki  maliny polki. Będziesz zajadać się nią jesienią, a wiosną pić aromatyczną nalewkę Polkę.

250 g deserowej czekolady - moja ulubiona do wypieków do Jedyna Wedla
20g ciemnego kakao - używam Deccomoreno
200 g masła
200g cukru
3 jajka -  ja dodaję duże, dwu-żółtkowe o wadze 85-100g każde*
100 g mąki

50g wyłuskanych orzechów włoskich

500g sera kremowego - do większości serników używam twarogu President
100g cukru pudru
2 jajka - u mnie duże, dwu-żółtkoweo wadze 85-100g każde*
łyżeczka ekstraktu z wanilii
100-150g malin  albo wiśni, czy mirabelek - mogą być mrożone

Ser wyłóż na sitko wyłożone podwójną gazą i odstaw na ok godzinę - powinno odcieknąć ok 1/3 szklanki płynu. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blaszkę ok 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść czekoladę - ja to robię w mikrofali 3 x 30s, ale można też w kąpieli wodnej - dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem (ucierane z cukrem kryształem staje się bardziej puszyste), dodawaj  jajka po jednym, nie przestając ucierać, aż powstanie gładka masa. Wlej cienką strużką czekoladę, a na końcu dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Przełóż 3/4 czekoladowej masy na dno blachy i posyp połamanymi na dość spore kawałki orzechami. 
Osobno zmiksuj warstwę serową - odsączony i lekko odciśnięty twaróg, cukier puder, ekstrakt waniliowy i jajka. Wylej masę serową na warstwę czekoladową. Na wierzch wyłóż pozostałą część masy czekoladowej (gdyby była zbyt gęsta, możesz ją lekko podgrzać nad garnkiem z parą - ok 15-20s). Na wierzchu ułóż maliny i wstaw do piekarnika. Piecz 60-70 minut (góra+podwójny dół) - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się już nie klei. Wyłącz piekarnik, uchyl i pozostaw ciasto do wystudzenia piekarnika (ok 30 minut).
Absolutny raj dla podniebienia szczególnie z jesiennymi malinami...

* jeśli masz mniejsze jajka, po prostu zważ je w skorupkach, by wiedzieć ile trzeba użyć
Lubię to! Skomentuj7 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości