Dziś zajmiemy się dodatkami stawianymi w Wigilię na stół, czyli tymi potrawami które (słusznie bądź nie) nie są uznawane za dania główne. To dodatki można podzielić na trzy grupy – desery, kompot z suszonych śliwek oraz pozostałe. W dzisiejszej notce zajmiemy się kategorią „pozostałe”. Będą to – kapusta zasmażana, kapusta duszona z grzybami, buraczki tarte z jabłkami oraz buraczki na zimno.
Składniki (wszystkie razem):
- średnia główka kapusty;
- 1 kg kapusty kiszonej;
- spora garść suszonych grzybów;
- 1 pomidor;
- 3 jabłka;
- 4 średnie cebule;
- czerwone wytrawne wino;
- 1 cytryna;
- 2 kg równych, ładnych buraków;
- koncentrat z buraków;
- olej, oliwa;
- kwaśna śmietana;
- mąka;
- ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;
- zielona natka pietruszki, koperek;
- sól, pieprz, cukier.
Zasmażana kapusta – kapustę poszatkować dosyć drobno, sparzyć wrzątkiem, posolić i wymieszać, odstawić na ok. 30 minut. 1 cebulę pokroić w talarki i podsmażyć. Z odstanej kapusty odlać wodę, włożyć kapustę do garnka, dodać liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego, zalać niewielka ilością wody i dusić na niewielkim ogniu często mieszając. Jak będzie prawie miękka doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczyptę cukru oraz podsmażona cebulę. Zwiększamy ogień i mieszając doprowadzamy do odparowania wody z garnka. Dodajemy rozprowadzona w śmietanie mąkę i gotujemy mieszając aż zgęstnieje. Całość przerzucamy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy 2-3 minuty. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny i posypujemy natką i koperkiem.
Kapusta duszona z grzybami – odcedzamy kapustę kiszoną (zlewając na zapas sok) i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka wraz z pokrojona w talarki cebulą, namoczonymi kilka godzin wcześniej grzybami oraz obranym ze skórki i pokrojonym pomidorem. Zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby i gotujemy mieszając często aż do wyparowania wody. Podlewamy obficie oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym oraz niewielka ilością majeranku. Dusimy często mieszając. Z kapustą duszoną jest tak jak z bigosem, najlepiej poddusic 2-3 godziny. Poczym wystawić na mróz na balkon i następnego dnia znowu. Tak przez 3 dni. Jak zaczyna przywierać podlewamy oliwą; jak będzie z mało kwaśna dodajemy odsączony wcześniej sok.
Buraczki tarte z jabłkami – Buraki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dwa jabłka obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Wrzucić razem do garnka, przyprawić solą i pieprzem oraz cukrem do smaku. Zlać sokiem z polówki cytryny. Dusimy na małym ogniu ok. 35-40 minut, pod koniec dodając niewielka ilość koncentratu z buraków. Podajemy na gorąco przyprawiając całość solidnym kleksem z gęstej, kwaśnej śmietany.
Buraczki na zimno – gotujemy buraki ze skórką w osolonej wodzie., kiedy są miękkie obieramy (praktycznie można to zrobić palcami). Po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy kieliszek wina, sól, troszeczkę soku z cytryny oraz cukru. Całość mieszamy i po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Podawać mocno schłodzone.
Smacznego.
Następne będą dalsze dodatki – makówki, kluski z makiem oraz kompot z suszonych śliwek.
Inne tematy w dziale Rozmaitości