gschab gschab
623
BLOG

Bożonarodzeniowe przepisy cz. VII

gschab gschab Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Dziś końcówka przepisów wigilijnych czyli, makówki, kluski z makiem oraz kompot z suszonych śliwek.

Składniki:

  • ½ kg makaronu wstążki lub łazanki;
  • 1 kg maku (lepiej kupić masę makową gdyż jest już zmielona);
  • szklanka rodzynek;
  • 2, 5 szklanki bakalii;
  • szklanka miodu;
  • 2,5 litra mleka;
  • cukier waniliowy;
  • łyżka masła;
  • 1 kilogram suszonych śliwek – bez pestek;
  • cynamon.
  • cukier;
  • Krojona na cienkie kromki bułka paryska lub biszkopty.

 

Niektórzy mówią, że do wigilijnego kompotu z suszonych śliwek trzeba dorosnąć, cos w tym jest bo im jestem starszy tym mi bardziej smakuje. Zaczynamy więc od kompotu.

Śliwki oraz garść rodzynek zalewamy wodą tak aby było jej mniej więcej dwa razy tyle co śliwek. Po około dwóch godzinach moczenia gotujemy całość do miękkości śliwek, dosypując cukier do smaku oraz szczyptę cynamonu. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kluski z makiem – Gotujemy ½ kg maku w 1,5 litra mleka (jeżeli mamy masa makową to ok. jeżeli nie należy po ugotowaniu zmielić mak przynajmniej raz choć zlecane jest 2 razy). 1,5 szklanki bakalie po opłukaniu, osuszeniu i posiekaniu mieszamy z makiem, dodajemy 0,5 szklanki miodu oraz cukier waniliowy. Gorący makaron zaraz po ugotowaniu mieszamy z mieszanką maku i bakalii dodając łyżkę masła. Podajemy zarówno na gorąco jak i na zimno.

Makówki – Gotujemy ½ kg maku w litrze mleka (z masą czy mieleniem robimy tak jak w przepisie powyżej), dodajemy posiekane bakalie, 0,5 szklanki miodu, 0,5 szklanki rodzynek i zagotowujemy ciągle mieszając. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Kromki bułki lub biszkopty wykładamy na dno i brzegi miski poczym zalewamy ugotowaną masą. I tak na przemian – warstwa bułki,, warstwa masy, aż do wypełnienia miski. Całość należy solidnie schłodzić i jak się uda przełożyć na paterę lub talerz i można kroić na porcje. Niestety makówki maja tendencje do rozpadania się przy przekładaniu (choć jak się uda to trzymają się ładnie).

 

Smacznego

 

W następnej notce zacznę podawać przepisy na pierwszy i drugi dzień świat.

 

gschab
O mnie gschab

Wielbiciel rocka, piosenek Jacka Kaczmarskiego i żeglarstwa. Sybaryta

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości