Jan Bodakowski Jan Bodakowski
84
BLOG

Bezglutenowe ciasta i desery

Jan Bodakowski Jan Bodakowski Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Jan Bodakowski
Bezglutenowe ciasta i desery

Nakładem wydawnictwa AA ukazała się książka kucharska „Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże” autorstwa sióstr Kamili i Noemi Górnych. Przepisy ubarwione są wspomnieniami autorek z ich podróży – po których można poznać przepisy bezglutenowe z kuchni węgierskiej, włoskiej, hiszpańskiej, amerykańskiej, izraelskiej.

Czytelnicy przepisów znajdą na łamach książki kucharskiej „Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże” receptury na: ciastka z płatków kukurydzianych (z kakao, mlekiem skondensowanym), kokosanki, ciastka z ryżu i mleka skondensowanego, z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej, kasztanowej, ryżowej (z różnymi owocami oraz dodatkami, dynią, makiem, lub polewami), desery (z jajek i cukru z dodatkami, purée kasztanowego, kawy, biszkoptów, i dodatków, serka mascarpone, mleka kokosowego, ryżu) naleśniki, rolady, przekładańce, mączki migdałowej, serniki, słodkie hummusy, chałwy, tarty, budynie, sezamki, ciasteczka, słodkie chlebki, brownies, muffinki, placki, słodkie chodniki, nugaty, biszkopty, pączki, sałatki owocowe, sorbety, torty.

Jak informuje wydawnictwo AA „Kamila i Noemi to dwie siostry, które w dzieciństwie dowiedziały się, że mają nietolerancję glutenu. Był to czas, gdy w sklepach nie było zbyt wielu produktów bezglutenowych, a zwłaszcza słodyczy. Postanowiły więc wziąć sprawy we własne ręce i na początku z mamą, a następnie same zaczęły przygotowywać potrawy, które mogłyby jeść. Żeby pomóc innym osobom z podobnymi problemami, postanowiły podzielić się swoim doświadczeniem. W 2013 roku obie nastolatki założyły na Facebooku stronę „Bezglutenowe przepisy”, którą prowadzą do dziś. Największą popularnością cieszą się ich ciasta i desery, ponieważ te dania zazwyczaj najtrudniej jest przygotować. Niektóre z tych przepisów powstały dzięki podróżom autorek po świecie i czerpaniu inspiracji z dorobku innych kuchni. Niniejsza książka zawiera 54 wyjątkowe receptury – sprawdzone i dokładnie opisane – na przepyszne słodkości, powstałe dzięki wizytom Kamili i Noemi na Węgrzech, we Włoszech, w Hiszpanii, w Stanach Zjednoczonych i w Izraelu”.

Jan Bodakowski
image

Brzydki. Biedny. Niedoceniony. Nielubiany.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości