Jan Bodakowski Jan Bodakowski
337
BLOG

Klasztorne sałatki. 200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku!

Jan Bodakowski Jan Bodakowski Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Jan Bodakowski
Klasztorne sałatki. 200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku!

Ogromne kontrowersje na całym świecie wzbudził transparent „Czysta krew, trzeźwy umysł SXE” z ostatniego Marszu Niepodległości. Tajemnicze literki SXE oznaczają „Straight edge”. „Straight edge” to idea wyrosła z subkultury punk. Kontestuje ona dalej system jak ruch punk, ale odrzuca nihilizm i niezdrowy tryb życia, czyli alkohol, narkotyki, przygodny sex, śmieciowe jedzenie (niektórzy z SXE są wegetarianami lub weganami). Straight edge propagująca zdrowy tryb życia. Transparent oznaczał więc krew czystą od narkotyków, alkoholu, śmieciowego jedzenia, pochwałę abstynencji pozwalającej zachować czysty umysł.

Czy taka kwestia jak zdrowy tryby życia, w tym i odpowiednia dieta, powinny być kwestiami debaty publicznej? Niewątpliwie tak. Miliony Polaków mają cukrzycę, są otyłe, chorują z powodu złej diety. Kwestią są nie tylko cierpienie milionów naszych rodaków ale także i ogromne kosztu leczenia chorób wynikłych z niezdrowego tryby życia. Warto więc docenić wszelkie publikacje pozwalające cieszyć się zdrową dietą. A taką publikacją są niewątpliwie „Klasztorne sałatki”, 304 stronicowa, pięknie ilustrowana książka kucharska wydana przez wydawnictwo AA.

Jak informuje wydawca w książce „Klasztorne sałatki. 200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku!” brat Victor-Antoine d’Avila-Latourrette, „autor wielu kulinarnych bestsellerów, wystawia dobrodziejstwa sałatek jako dań głównych, przekąsek i przystawek — znakomitego środka do wprowadzenia do naszej diety zdrowych i pożywnych pokarmów. Wszystkie składniki na te 200 świeżych i smacznych sałatek są absolutnie naturalne i zharmonizowane z rytmem pór roku oraz tradycyjną kuchnią klasztorną, wysoko cenioną za jej prostotę, wartości zdrowotne i wspaniały smak”.

Jak informuje wydawca „brat Victor ułożył tę porywającą kolekcję sałatek, dostosowując ją do szczodrych darów poszczególnych pór roku, począwszy od pierwszych nowalijek, przez obfitość darów lata aż po mroźną zimę, domagającą się obfitych i krzepiących posiłków. Ponieważ sałatki je się wszędzie, to książka jest nie tylko podróżą przez kalendarz, ale także przez świat. Czujemy tu niezwykły smak włoskich pomidorów, rukoli i fenkuła, francuskich ziół i musztardy, greckiej fety i oliwek, bliskowschodniego kuskusu, indyjskiej soczewicy, japońskiego octu ryżowego, meksykańskiego avocado i wielu innych wspaniałości. Niektóre sałatki oddają nawet cześć świętym jak na przykład sałatka świętego Fiakra. Skoro jest on świętym patronem ogrodników, nie może dziwić fakt, że ta sałatka to prawdziwy róg obfitości świeżych warzyw strączkowych, dojrzałych pomidorów i chrupiących papryczek, wzbogaconych jedynie smakiem sosu z oliwy i czerwonego octu winnego”.

Zamieszczone w publikacji „sałatki zostały skomponowane zgodnie z rytmem pór roku. Są proste, smaczne i zdrowe, łatwe do przygotowania, a nieograniczona liczba wariacji smakowych zadowoli każdy gust. Sałatki dostarczają wspaniałych kontrastów smaków, aromatów i kolorów, a na dodatek, oprócz tych sałatkowych wspaniałości, mamy tu przepisy na sosy, dressingi, oliwę i ocet wzbogacony smakiem ziół i przypraw. Tę czarującą książkę kucharską upiększają też inspirujące cytaty ze słynnych autorów”.

Autor pracy „brat Victor-Antoine d Avila-Latourrette jest mnichem w benedyktyńskim klasztorze Matki Bożej Zmartwychwstania, położonym w pobliżu Millbrook wstanie Nowy Jork. Jest autorem wielu książek, wśród których znajdują się bestsellery”.

Jan Bodakowski
image

Brzydki. Biedny. Niedoceniony. Nielubiany.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości