kaminskainen kaminskainen
152
BLOG

Kuchnia pełna tajemnic: sekret ziemniaka

kaminskainen kaminskainen Nauka Obserwuj temat Obserwuj notkę 12

Jest taka ludowa mądrość kuchenna - że chleb to najbardziej tępi noże, a ziemniak noża nie tępi, tylko wręcz ostrzy. Może nie ostrzy na brzytwę - ale kto miał kiedykolwiek taki kozik używany wyłącznie do obierania ziemniaków ten wie najlepiej, że nie trzeba go nigdy ostrzyć - sam zachowuje względną ostrość, taką akurat do obierania kartoszek. A skoro go nie tępi, to... jednak ostrzy. Nóż jest przez całe lata naostrzony akurat tak, żeby obierać ziemniaki (podobnie wiecznie ostre są siekacze gryzoni - ciągle rosnące i scierane).

Widać struktura tej wodnistej bulwy musi być odmienna od wszystkich innych warzyw, skoro ma ona tak dziwną właściwość. Wydaje mi się, przynajmniej tak na pierwszy rzut oka, że ma ona w porównaniu z innymi warzywami mniej włókna (błonnika) - a za to wypełnia ją w wielkiej części czysta skrobia. I żeby przybliżyć się do rozwiązania tajemnicy ziemniaka - przyjrzyjmy się tej skrobii ziemniaczanej.

Czyli mące kartoflanej. Znamy ją jako surowiec do gotowania krochmali i kisielu oraz jako dodatek do panierek i niektórych ciast, polepszający ich właściwości. Ale nie chodzi mi o te "funkcjonalności", tylko o pewną bardzo osobliwą właściwość fizyczną tego produktu w stanie surowym. Proszę wziąć troche kartoflanki, powiedzmy kopiatą łyżkę, lub dwie - i zamieszać w wodzie. Gdy już opadnie na dno - ciężko ją ruszyć! Zbija się w rodzaj twardego placka, który nie bez oporów ustępuje pod pewnym naciskiem. Odlejmy zatem wodę i zbadajmy rzecz dokładniej.

Z trudem wybieramy "osad" z dna naczynia - i oto rozlewa się nam białą mazią po dłoni! Ale idźmy dalej: gdy zaczniemy tę lukrowatą maź ugniatać palcami - momentalnie stężeje, przestaje się przelewać - i da się ugniatać jak ciasto, czy twarda plastelina. Jest jednak inna od glinki czy plasteliny: gdy tamte ustępują bardziej lub mniej, zależnie od siły nacisku - upłynniona skrobia zdaje się mieć stałą prędkość ściskania, którą trudno jest przekroczyć. Stawia silny opór - czuć jednak, że to nie bezpostaciowa breja, tylko substancja mająca swą strukturę, a co za tym idzie - pewne stałe parametry, jak wymagana siła nacisku i prędkość ściskania; przypomina w tym trochę hydrauliczne spowalniacze do mebli kuchennych (uwielbiam te zabawki). Prawdopodobnie taką skrobię można byłoby do tego rodzaju celów wykorzystać (spowalnianie, amortyzacja) - otwiera się wdzięczne pole dla wynalazców i łowców patentów. Te ciekawe właściwości skrobii ziemniaczanej odpowiadają też prawdopodobnie za nietępiące się nożyki - co sugeruje jeszcze kolejne, przyszłe zastosowania tej osobliwej substancji: czystej skrobii ziemniaczenej rozrobionej wodą.

Oczywiście gdy taką kulkę przestaniemy ugniatać - natychmiast spływa po dłoni błyszczącym, białym lukrem. I znowu - gdy zaczynamy to gnieść i międlić - momentalnie sztywnieje. Zachowuje się wręcz jak coś żywego.

"Radykał, ale sympatyczny" (z filmu) Szczerzy przyjaciele wolności są niezmiennie czymś wyjątkowym. (Lord Acton)

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (12)

Inne tematy w dziale Technologie