Łasuch Łasuch
150
BLOG

Na słodko keksujemy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Zima chyba daje już powoli za wygraną, co nie powiem, żeby mnie nie cieszyło. Chyba z klimatu to najbardziej wolę południowy :) Ech, saczyć drinki na plaży teraz... Kto by chciał, tak jak ja? Reka w górę! :)

Dzisiaj coś na słodko, ostatnio były sałatki, więc dzisiaj ciasto. A jako, ze niedługo otwieram serię pt: przepisy na Wielkanoc, to dzisiaj keks. Lubicie keks?

Ja powiem szczerze nie przepadałem, ale ostatnio taki keks jadłem z kawą i powiem tak - niebo w gebie! :)

Keks

Nie jest skomplikowany, więc do dzieła! Co nam będzie potrzebne:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • po 5 dag bakalii: orzechów, migdałów, rodzynek, fig, daktyli i moreli suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Gdy już to posiadamy, to wtedy zaczynamy zabawę:

Bakalie zalaewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 25 minut, a gdy napęcznieją, osączamy. Morele, figi, daktyle kroimy na kawałki. Orzechy i migdały obieramy ze skórki i siekamy.

Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na puszystą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę, wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy. Bakalie mieszamy z mąką i łaczymy z ciastem.

Ciasto wkładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Pieczemy  45 min w 180°C. Ciepłe wyjmujemy , ozdobiamy skórką pomarańczową. I wszyscy pękają z zazdrości, że taki pyszny keks udało nam się zrobić :)

Smacznego!

a co było ostatnio?

Sernik z brzoskwiniami

Sałatka jarzynowa

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości